Ik ben niet goed genoegHoud je niet van persoonlijke blogs? Lees dan niet verder! Want dit gaat over mij en misschien ook wel over jou. Ik denk soms: Ik ben niet goed genoeg. Heb jij dat ook? Hoe kun je dan bedenken dat je een boek kunt schrijven? Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg. Maar eerst, hoe zit dat met mij?

Ik ben gepest

Laat ik bij de basis beginnen. Ik ben gepest! En niet zo’n beetje ook. Ik was een vriendelijk en bedeesd meisje van leuke ouders die best iets meer zelfvertrouwen konden gebruiken. Ik had een rare achternaam en een bril en kon goed leren. Allemaal geen redenen om te pesten natuurlijk, maar het gebeurde wel. Op verschillende scholen. Ik vond mijn basisschooltijd afschuwelijk en ook de eerste twee jaren van de middelbare school. Toen was ik het zat. Ze pestten ook mijn vriendin. Ik greep in en liet zien wie ik was. Ze kozen andere slachtoffers. En tussen de Coolcat-jasjes liep ik met zwart geverfde haren, recht overeind. Ik droeg lenzen, tweedehands geruite colberts en soms een herenhoed. Nu was ik echt anders. En dat bleef ik.

Dankbaar

Die periode heeft mij gemaakt tot wie ik ben. Ik laat me de kaas of vegetarische worst niet meer van het brood eten. Ik weet wat ik wil en daar kom ik ook. Die periode heeft mij sterker gemaakt. En ik heb nooit anderen gepest; dat ga ik ook niet doen. Nu ga ik mijn eigen pad, maar de mensen die vertellen dat ik niet goed genoeg ben, verdwijnen niet.

Ik kreeg bijvoorbeeld veel positieve reacties op mijn boek, en 1 negatieve… Hup! Daar was het weer.

Familie en vrienden die weer iets over mijn haarkleur zeggen. Het doet mij niets. Maar ik kan het niet begrijpen. Iemand die langs mijn tuin loopt – die net kleurrijk is ingericht – en vertelt wat ik verkeerd heb gedaan. Ik snap het niet.

Soms voel ik het dan weer. Die pijn.

Kun jij wel een boek schrijven?

Weet jij echt zoveel dat je een boek kunt schrijven?

Denk je dat jij dé expert bent?

Zit er eigenlijk wel iemand op jouw boek te wachten?

Zeggen anderen dat tegen jou? Of jij stiekem tegen jezelf? Stop daar mee! Jij bent goed genoeg voor jouw ideale lezer! Wat jij allemaal weet is nieuw voor hem of haar. Geloof in jezelf, ik geloof in jou. Laat die anderen maar kletsen. Meestal is het jaloezie. En nee, ze bedoelen het niet aardig, want wat is er aardig aan om iemand te vertellen wat ze fout doet? En laat ze eerst dan zelf dat boek maar schrijven.

Feedback

Maar jij geeft toch ook feedback?

Ja, natuurlijk. Maar dat is niet ongevraagd. Dat doe ik meestal live/persoonlijk en ik vertel eerst wat er goed is. Want het is de bedoeling dat jouw boek beter wordt, niet dat je gaat stoppen met schrijven.

Ik ben goed genoeg en jij ook!

Schrijf je boekIk ben een goede schrijfcoach voor ondernemers en ik help je bij het schrijven van je boek, de boekpromotie en het koppelen aan je bedrijf. En ik ben heel goed in mindset trajecten. Ik motiveer je en zorg dat je je deadline haalt. En ik ben lekker kleurrijk en eigenwijs.

En jij? Jij bent ook goed genoeg. Dus vertel onder dit blog waarom jij je boek gaat schrijven en waarover. En vooral waarom dat een succes gaat worden.