Je mindset is de motor voor je boekIk zal heel eerlijk tegen je zijn. Het merendeel van de lezers van mijn blogs is nog nooit begonnen met het schrijven van een boek of is halverwege gestrand. Een boek schrijven vraagt ook verschillende aandachtspunten, dus ik snap het wel. Maar het is jammer van al die mooie boeken die er nu nooit komen. Hoe komt dat nu en hoe kun jij dat dat voorkomen? Daar ga ik je mee helpen.

Werk aan je mindset

De basis voor het schrijven van een boek is natuurlijk een goed verhaal. Je kennis en ervaring delen. En waarde geven in je boek. Maar ook al ga je enthousiast en in een flow aan de slag, ergens komt een moment dat je de band met je boek kwijt raakt. En bij veel mensen betekent dat, dat het boek er uiteindelijk helemaal niet komt. Hoe los je dat op? Besteed niet alleen aandacht aan het schrijven van je boek, maar ook aan je mindset.

Hoe houd je die motor draaiend?

 1. Focus:

  Als je net start met schrijven, ben je nog heel enthousiast. Maar na verloop van tijd krijg je steeds meer last van afleidingen. Dat is niet erg, want je boek kan best een weekje wachten. Alleen, voor je het weet worden het er twee en dan veel meer… Hoe zorg je er nu voor dat je focus houdt bij het schrijven van je boek? Ga terug naar de kern.

  1. Waarom? Zorg dat je je doel heel duidelijk hebt. Waarom wil jij een boek schrijven? Wat levert het jou op? Wat is het resultaat voor je lezers?
  2. Wat? Wat is jouw onderwerp of thema? Wat is nu echt de kern van jouw boek? Je boekpitch gaat je daar bij helpen.
  3. Wie? Voor wie ga jij je boek schrijven? Wie is je ideale lezer? Maak er echt een persoon van en werk het helemaal uit.
  4. Hoe? Hoe ga je er voor zorgen dat jouw boek de wereld in komt? Waar en hoe ga je je boek promoten en op welke manier wil je het publiceren?

Dit zijn belangrijke stappen. Werk ze zo volledig mogelijk uit en maak het zichtbaar via een mindmap of moodboard. Hang deze in het zicht, zodat je de focus hier op houdt en dus op je boek.

 1. Energie:
  Hoe zorg je er nu voor dat je in een flow blijft schrijven en dat je die energie vasthoudt?
  Door te bepalen wat je wanneer doet. Want voor het schrijven van je boek heb je tijd nodig. Veel tijd. Als je echt de beslissing neemt om een boek te schrijven, dan maak je daar tijd voor vrij. Een nee tegen anderen is een ja voor je boek, dus voor jezelf en de lezers. Zorg dus goed voor je zelf. Baken je tijd en energie af. Maak een schrijfplan in je Boekplanner.
 2. Commitment
  Om écht je boek te schrijven, heb je volledige commitment nodig. Vooral commitment om te blijven schrijven. Je maakt een afspraak met jezelf en doet een belofte aan je lezers. Mijn commitmentgroep richt zich daarop, maar ook je schrijfbuddy’s kunnen je daar bij ondersteunen. 

Hoe zorg je voor de juiste mindset?

Een boek schrijven gaat dus ook over je mindset. Dat lukt je niet altijd alleen. Een schrijfbuddy of een schrijfcoach die zich richt op motivatie kan je daarbij helpen. Als schrijfcoach richt ik mij bij individuele begeleiding niet alleen op je verhaal en de opbouw ervan, maar ook op je mindset, zodat je niet alleen begint met schrijven, maar je boek ook afrondt. Wil je meer weten? Reserveer dan een gratis boeksessie.

P.S. Wil je een stap verder gaan en op alle vlakken aan je mindset werken? Daar is mijn echtgenoot René Hogenes expert in. Reserveer dan jouw gratis plek voor zijn webinar: Escape to paradise. En besluit je dan om ook mee naar Texel te gaan? Dan ontmoeten we elkaar daar.