Waar let je op bij een inzending van een schrijfwedstrijd-Mijn eerste korte verhalen verschenen in verhalenbundels of tijdschriften, omdat ik meedeed aan schrijfwedstrijden. Het leverde mij een workshop op van Herman Pieter de Boer, cadeaus en publicaties, inspiratie en natuurlijk ook regelmatig teleurstellingen. Een schrijfwedstrijd is een mooie manier om jezelf uit te dagen, schrijfmeters te maken en om voor naamsbekendheid te zorgen.

Dus toen Esther van der Ham, uitgever en auteur, mij vroeg als jurylid voor haar winterschrijfwedstrijd, zei ik meteen ja.

Ik geef je vast 9 tips, zodat jij het beste haalt uit schrijfwedstrijden.

  1. Bekijk de voorwaarden. Wat gebeurt er met jouw verhaal? Hoe zit het met het auteursrecht en ben je verplicht om een aantal boeken te kopen? Bepaal vooraf of deze schrijfwedstrijd voor jou geschikt is.
  2. Lees zorgvuldig de regels. Het heeft weinig zin om toch stiekem over het woordlimiet heen te gaan, het verkeerde genre te kiezen of om je niet te houden aan de openingszin of het thema. Als je meedoet, ga je akkoord met de regels, anders maak je geen kans.
  3. Schrijf foutloos. Laat je verhaal of gedicht nalezen. Er mogen geen taal- of schrijffouten instaan. Vergeet niet dat je meestal je verhaal naar een uitgever stuurt, welke indruk wil jij maken?
  4. Laat je verhaal even liggen. Stuur je verhaal niet meteen in. Lees het na een week hardop voor. Kunnen er woorden weg, of mis je iets? Hapert je stem? Dan klopt er iets niet in de zin.
  5. Zorg voor een pakkende titel. Een titel is heel belangrijk. En vaak het eerste dat anderen zien. Dus zorg voor een titel die de lading dekt, prikkelt, maar nog niets verklapt. Ga eerst schijven en bedenk later pas de titel.
  6. Schrijf voor de ideale lezer. Verdiep je vooraf in de ideale lezer. Wie zijn de lezers van het tijdschrift of de verhalenbundel? Zorg dat jouw inzending daarbij past.
  7. Wees creatief met het thema. Is het thema ‘warmte’? Dan is het risico dat veel inzendingen gaan over de zomer of juist over de (hout)kachel in de winter. Wees creatief en origineel. De jury wil ook graag afwisseling. Hoe kun je dit thema anders insteken?
  8. Blijf dicht bij je eigen stijl, dan zorg je voor het beste resultaat.
  9. Win je een wedstrijd of sta je in een (online) verhalenbundel? Zet dat op je CV, bibliografie, website of social media. Zo laat je zien wat je al geschreven hebt.

Succes met schrijven en de schrijfwedstrijden.