Maak je boek kleinIk ben mijn boek aan het herschrijven en dat doe ik al een tijdje. Ik ging een paar dagen naar Zeeland en schreef een paar weken daarna met zeven vrouwen in een huis in Havelte. Maar mijn boek is niet af. Ik ga het maar bekennen. Ik vind herschrijven niet leuk en in mijn hoofd is mijn boek al af. Ik ben toe aan mijn nieuwe boekidee. Maar hoe rond ik dit boek ooit af?

Schrijf elke dag

Ik probeer om elke dag te schrijven, in ieder geval een kwartier. Maar om echt in een flow te schrijven, heb ik langer de tijd nodig. Dus dan schrijf ik zeker een uur of langer. Mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie’, bestaat vooral uit korte stukken over een bepaald onderwerp en uit inspirerende schrijfoefeningen. Dus even nalezen en herschrijven, betekent steeds weer schakelen. Ik kom er maar niet in en dat hoeft straks ook niet voor de lezer, want het is een bladerboek. Maar voor ik het naar de uitgever stuur, moet mijn ruwe manuscript natuurlijk wel goed genoeg zijn. Wat nu?

Hak een lastig project in stukken.

Vanochtend, opende ik dus weer zuchtend  het programma Scrivener om te gaan herschrijven. Toen besloot ik om het maar tien minuten te doen. Het zijn maar hele korte onderdelen, dus  dat lukt prima. Ik rekende het meteen uit. Elke dag 3 keer 10 minuten en ik ben aan het eind van de maand klaar. Het voelde ineens veel lichter.

Ik zette een alarm voor 10 minuten en ik schreef verder nadat ik de wekker had uitgezet. En morgen weer. De druk is er ineens af en het is nu zoveel behapbaarder.

Maak je boek klein

Dit kun je ook toepassen op jouw boek. Probeer eens of het voor jou werkt. Schrijf elke dag 25 minuten met de Pomodoro-techniek, of schrijf drie alinea’s per keer. Begrens jezelf en maak het kleiner. Zoek de oplossing die voor jou bij deze fase werkt. En speel ermee. Want het kan zo maar zijn, dat het over een tijdje op die manier niet meer lukt. Zoek de manier die jou helpt bij commitment. Deel je jouw tip onder dit blog?