Commitment bij het schrijven van je boekIk sta vroeg op. Elke dag tussen 5:00 en 6:00 uur en dan schrijf ik. Ik schrijf aan mijn boek, ik blog of ik schrijf zo maar iets. Het staat ook als taak in mijn agenda. Net als mijn meditaties en mijn focusuren. Zo zorg ik voor commitment bij het schrijven van mijn boek. Ben ik zo gestructureerd en bruis ik van discipline? Nou, eigenlijk niet. Maar ik weet dat ik mij anders door de waan van de dag laat leiden.

Zonder commitment kom je er niet.

Grote trajecten zijn lastiger te plannen omdat er altijd andere prioriteiten zijn en dan stel je het schrijven van je boek snel uit. Natuurlijk is het belangrijk dat je een goed verhaal hebt en dat je het in de juiste vorm giet, met de beste insteek, maar zonder commitment kom je er niet.  Wat is dat dan commitment? Dat betekent verbintenis, toewijding en sterke betrokkenheid. Voel jij dat bij het schrijven van je boek?

Hoe zorg je voor commitment bij je boek?

  1. Maak een mindmap of een moodboard van je ideale lezer. Daar doe je het allemaal voor. Gebruik dit moodboard als achtergrond op je computer of je telefoon of print het uit en hang het in het zicht.
  2. Visualiseer  je boekpresentatie of het moment dat je jouw boek in je handen houdt. Wat zie je? Wat hoor je? En hoe voelt jouw boek aan? Hoe ziet je cover eruit? En hoe trots ben je als je je boek vasthoudt? Schrijf dit op en lees het regelmatig terug.
  3. Stel een commitmentverklaring op. Wanneer is jouw boek af en wat ga je daar voor doen? Geef dit aan iemand anders en vraag of hij of zij je het je halverwege de periode voor je deadline wilt toesturen.
  4. Zoek steun in een schrijfbuddy, een vriendin of nog fijner: sluit je aan bij dé kleurrijke schrijfgroep. Daar vind je medestanders in de andere auteurs (fictie en non-fictie) en en mij als schrijfcoach. We stimuleren elkaar om te schrijven en onze deadline te halen. Ook zijn er gezamenlijke schrijfmomenten live en online, video’s en gastlessen.

Commitment bij het schrijven van je boek

Hoe zorg jij voor commitment bij het schrijven van je boek? Laat het weten onder dit blog. Tot in dé kleurrijke schrijfgroep.