Op locatie met een thrillerauteurHet is vaak lastig om het schrijven aan je boek in te plannen in je drukke agenda. De focus op je boek raak je soms kwijt. Dus het is heerlijk om een paar dagen alleen maar met je boek bezig te zijn. Ik wil mijn boek ‘Ik heb altijd schrijfinspiratie‘ afronden. En Esther van der Ham wil starten met het vijfde deel van haar C-serie. Dus boeken we samen een Fins huisje midden in de bossen. We gaan lekker samen schrijven! De schrijfboekjes, pennen en laptops gaan mee en natuurlijk vergeten we de Boekplanner niet.

Ons huisje staat midden in het bos en elke ochtend worden we gewekt door onze buurman de bosuil. Dat is natuurlijk genoeg inspiratie voor een thriller of spannende roman, maar wij genieten vooral van de natuur zo dichtbij. We sparren over onze boeken en schrijven in de ochtend.

Schrijfinspiratie

Een schrijfweekend bestaat niet alleen uit schrijven. We hebben ook schrijfinspiratie nodig en een boek kan niet zonder een locatie. Dus gaan we op pad. We wandelen door het bos en verdwalen en we gaan naar een kasteel. Want het kan zijn dat de hoofdpersonage van Esther daar ook heen gaat. Samen blijven we braaf tijdens de lange rondleiding en luisteren naar de gids die veel details weet, maar ook vaak de draad kwijtraakt. En we maken foto’s, veel foto’s.

Sfeer en plaats zijn belangrijk in je boek of verhaal. De locatie is onderdeel van je verhaal en het versterkt jouw boodschap als je het goed doet.

Bezoek je locatie

Wat doe je nu als je een van de locaties van je boek bezoekt?

  • Doe research
    Bepaal vooraf wat er nodig is voor jouw verhaal. Waar speelt jouw boek zich af? Wat is de voorgeschiedenis van jouw personages en van de locatie? Welke verbindingen kun je maken? En bij non-fictie: Versterkt de locatie jouw onderwerp/thema? Kun je jouw boodschap zo nog duidelijker maken en/of herkenning bij je ideale lezer oproepen? Schrijf je een autobiografie? Dan kun je voor een groot deel ook gebruik van je herinneringen maken. Maar door de locatie te bezoeken kun je die ook oproepen.
  • Gebruik je zintuigen
    Vaak let je vooral op wat je ziet. Om de lezer echt mee te nemen zet je al je zintuigen in. Laat de lezer de omgeving en sfeer zien, ruiken, horen, proeven en voelen. Op die manier ga jij ook de locatie beleven. Hoe ruikt het in dat kasteel? Welke geluiden hoor je nu? En hoe was dat vroeger toen Wilhelm II met zijn vrienden in de rookruimte zat? Hoe voelt het stoffen behang? Zoek een recept van die tijd en maak het zelf. Hoe smaakt dat? Kijk naar het prachtige servies op tafel. Wat valt je op? Waarom was de vork van de keizer zo bijzonder? Zet je zintuigen in.
  • Verzamel materiaal
    Als je weer aan het schrijven bent dan ga je je informatie toevoegen. Verzamel daarom zoveel mogelijk materiaal. Maak foto’s, kijk goed naar belangrijke voorwerpen en details, neem geluiden op of spreek een boodschap in op je mobiel. Neem folders of ansichtkaarten mee terug en misschien zelfs een souvenir of iets om te proeven.
  • Zet je personage in het decor
    Ik fotografeerde de kroonluchters in het kasteel. Esther concentreerde zich op de boeken. Je personage bepaalt hoe de ruimte er voor de lezer eruit ziet. Zijn geschiedenis en gemoedstoestand kleuren het beeld. Wat heeft de hoofdpersonage in het kasteel gedaan? En wat is haar vooral opgevallen? Zet je personage of bij non-fictie je ideale lezer of jezelf in het verhaal. De ruimte en de interactie met je personage vertelt de lezer meer over je personage.
  • Maak een keuze
    Wat is nodig voor je verhaal? Hoe kun je je verhaal versterken, of je personages? Maak een keuze. Je kunt niet alles beschrijven. Ben je als auteur, schrijfcoach of uitgever in een kasteel? Dan vallen al die schrijftafels en draagbare boekenkasten je op. Ben je de eigenaar van een restaurant? Dan ben je waarschijnlijk geïnteresseerd in het unieke servies, de voor toen, moderne warmhoudkast en de gerechten die ze aten. Heeft jouw partner gisteren de relatie verbroken of verstop je je in een van de kamers omdat je op de vlucht bent? Dit heeft invloed op hoe jij een locatie ziet. Maak daar gebruik van.
  • Leg je locatie vast
    Maak achteraf een collage of een tekening van je locatie, zodat je in gedachten weer terugkomt. En maak aantekeningen in je Boekplanner. En als je geen bestaande plekken noemt, kun je natuurlijk er zelf ook details bij verzinnen.

Schrijven op locatie

Waar speelt jouw boek zich af?

Ook in jouw boek is er sprake van locatie en sfeer. Bezoek jij ook de locatie van je boek? Waar let je dan op? Ik lees het graag onder dit blog.

Jolanda Pikkaart schrijven op locatie