Schrijf de zomer in je boekHet is de hele week al warm, in huis en buiten. Als zomerkind geniet ik ervan, maar mijn laptop zucht. Mijn gordijnen zijn de hele dag gesloten en ik drink liters water met citroen of fruit. De temperatuur loopt op in huis, maar mijn boek moet wel af. Dus verhuis ik naar mijn buitenkantoor. Hoe doe je dat, schrijven bij hoge temperaturen?

Ik geef je 10 tips

 1. Zet je laptop op een koele plek en pak je mooiste notitieboekje en een pen – met de hand schrijven zorgt vaak voor andere inzichten.
 2. Zoek een plek in de schaduw in je tuin of op je balkon – creëer je eigen buitenkantoor.
 3. Zorg voor voldoende water als je op pad gaat en geef het een beetje byte met fruit, een citroen of muntblaadjes.
 4. Schrijf vandaag eens op een andere plek – denk aan een terras, in het bos of aan zee. Welke invloed heeft je omgeving op je tekst?
 5. Start vroeg in de ochtend en geef jezelf ‘s middags vrij om te genieten van de zon, of zoek dan juist de koelte op.
 6. Nestel je eens in een hangmat. Dit zorgt voor een aparte sensatie – je schrijft vrij van de grond en wiegt zachtjes heen en weer. Sluit je ogen, geniet en ga dan schrijven.
 7. Schrijf je toch in huis? Houd je gordijnen, ramen en deuren gesloten. Zet geen lampen aan.
 8. Maak gebruik van het weer – de zomer gaat over je zintuigen. Voel de warmte op je huid, hoor de zomergeluiden en kijk naar mensen. Proef je fruit met je ogen gesloten en schrijf. Schrijf de zomer in je boek.
 9. In de zomer is het licht anders en zijn de kleuren feller. Misschien in je kleding, maar ook in de natuur. De bloemen roepen om jouw aandacht: Kijk mij, ben ik niet mooi? De insecten raken bedwelmd door de geuren en kleuren. Wat doet dit met jou en je tekst?
 10. Maak je niet druk – zorg voor ontspanning. Want in Nederland moet je morgen misschien weer een jas aan. Lukt het echt niet? Laat het los. Pak je Boekplanner en plan een nieuw schrijfmoment in.

Ben jij toe aan meer zomerinspiratie?

Wil jij meer inspiratie en schrijven in de zomer?
Doe mee met de online workshop Zomerinspiratie voor je boek, verhaal of blog.

Wat krijg je?

Je krijgt 8 weken lang:

 • Schrijfoefeningen
 • Inspiratietips
 • Besloten Facebookgroep voor je schrijfinspiratie
 • een Facebook live

Ik heb de zomer in mijn bol. Meld je aan tot 8 juli betaal je slechts €56 excl. btw