Laptop, tekstverwerker, Google, verteltalent en een hele hoop tijd – meer heb je niet nodig als moderne schrijver. Maar hoe staat het met je kennis over digitale middelen? Vaak blijf je maar aanmodderen, waardoor je veel tijd verliest aan gedoe en je minder tijd hebt om te schrijven.
Als je een boek schrijft over je expertise, wil je niet worden afgeleid door gedoe met je computer of software.Gelukkig heeft Louis Stiller het boek ‘eSchrijven’ uitgegeven. Hij leert je om je digitale middelen efficiënter te gebruiken. Welke toetsen, trucjes en inzichten heb je nodig om je schrijfproces te verdiepen en je beter op je schrijfwerk te kunnen concentreren? Hoe red je een ‘verloren document’ van je vastgelopen computer? Hoe structureer je een boekidee met Word? En hoe zet je Google slim in voor je research?
Ik vind het een interessant boek, maar wel hoofdzakelijk geschikt voor Word-gebruikers; helaas krijgt de software voor de Mac en Scrivener veel minder aandacht in het boek.
Hoe beheers ik het digitaal meesterschap?
Er zijn nog steeds schrijvers die alleen met de pen schrijven. Persoonlijk moet ik er niet aan denken. Mijn hoofd raakt de weg kwijt in stapels papier. En kan ik mijn eigen handschrift dan nog wel lezen?
Zelf werk ik graag met Scrivener. Ik orden mijn hoofdstukken op het prikbord en meteen gaat de hele structuur van mijn boek mee.
Mijn tip is: begin met de basis, anders verdwaal je in alle mogelijkheden. Helaas werkt het nog niet op de iPad.
Daarnaast ben ik een fervent gebruiker van Evernote. Al mijn schrijfideeën sla ik daar op. Behalve tekstnotities maak ik afbeeldingen, of ik sluit een geluidsopname bij. Dat is erg handig onderweg als ik alleen mijn smartphone bij me heb.
Ik heb een notitieboek per onderwerp, zo houd ik het overzichtelijk. En ik gebruik imindmap voor het bepalen van mijn ideale lezer en voor de structuur van mijn boek.
Met Moodboard maak ik mijn ideale lezer ook visueel; de afbeelding zet ik daarna als achtergrondfoto op mijn computer, als reminder.
Lees eSchrijven van Louis Stiller en wordt meester van je digitale gereedschap!
Welk digitale gereedschappen gebruik jij? Deel het onder mijn blog.
Geef een reactie