Waaruit bestaat je boekmasterplanAls je als expert een boek schrijft, dan snap je natuurlijk dat het, net als bij je bedrijf, draait om een goed plan. Zo maar in het wilde weg gaan schrijven, levert over het algemeen maar weinig op. Dus bepaal je je deadline, plan je schrijftijd in je agenda en maak je een boekpromotieplan. Maar dan mis je nog een heleboel stappen van je boekmasterplan.

Welke valkuilen zijn er? Dat zijn er een heleboel en daar behoed ik mijn klanten graag voor. Maar de belangrijkste is wel om zo maar te gaan schrijven. Maak daarom een gedegen plan en evalueer regelmatig.

Stappen van je Boekmasterplan

Welke plannen zijn een onderdeel van je boekmasterplan?

  • Boekplan: Je boekplan omvat alle onderdelen van de voorbereiding van je boek. Denk bijvoorbeeld aan je ideale lezer, de vorm en insteek van je boek en de structuur.
  • Schrijfplan: In je schrijfplan bepaal je eerst je deadline, hoeveel je gaat schrijven en wanneer. Daarna maak je een planning waarbij je rekening houdt met onvoorziene omstandigheden en herschrijven. Afhankelijk van jouw keuze van publiceren, houd je ook rekening met de tijd voor de vormgeving en het drukken of printen.
  • Boekpromotieplan: Je boekpromotie start vanaf je eerste woord. In je boekpromotieplan bepaal je je doelgroep, je doel en je acties. Wat doe je wanneer en hoe?
  • Publicatieplan: In je publicatieplan bepaal je je manier van publiceren. Op welke manier ga je publiceren en bij wie? Wat is jouw usp als schrijver en hoe onderscheidt jouw boek zich van de concurrentie? Ook belangrijk: Hoe groot is jouw netwerk?
  • Verdienmodelplan: Als expert weet je dat je met een boek veel mensen gaat bereiken en helpen. Maar als je wilt dat de lezers jouw adviezen of tips ook werkelijk gaan implementeren, dan is er meer nodig. Je kunt daarbij denken aan een (online) training, een weggever bij je boek een checklist of een stappenplan. Zo zorg je ervoor dat de lezer ook op jouw mailinglijst komt.

Dit is natuurlijk niets meer dan een grove schets van jouw boekmasterplan. Daarbij kun je in verschillende valkuilen stappen. Ik vertel je daar graag meer over.

Gratis webinar

Wil je weten hoe je deze valkuilen voorkomt? Meld je dan aan voor mijn gratis webinar ‘8 Valkuilen bij je BoekMasterPlan’ en ga aan de slag.8 Valkuilen bij je boekmasterplan