Waar haal je de tijd vandaan om een boek te schrijven10 tips om dit jaar je boek echt te schrijven

Je hebt een eigen bedrijf, kinderen en al jaren het voornemen om een boek te schrijven. Je wilt je kennis en je verhaal echt graag delen, maar waar haal je de tijd vandaan om je boek ook echt te schrijven?

Dat klinkt misschien als een open deur. Maar geloof mij, pas als je echt de beslissing neemt dat je nu je boek gaat schrijven, en als je de deadline bepaalt, pas dan ben je serieus begonnen. Anders blijft het iets dat je steeds maar uit blijft stellen. Wil je een stap verder gaan? Toon dan je commitment en deel je beslissing en je deadline met vrienden en collega’s. Of ga een stap verder en deel het op social media. Zo heb je alvast een stok achter de deur. Wil je samen met anderen aan je commitment werken? Kom dan bij mijn commitmentgroep.

  1. Neem een beslissing

Dat klinkt misschien als een open deur. Maar geloof mij, pas als je echt de beslissing neemt dat je nu je boek gaat schrijven, en als je de deadline bepaalt, pas dan ben je serieus begonnen. Anders blijft het iets dat je steeds maar uit blijft stellen. Wil je een stap verder gaan? Toon dan je commitment en deel je beslissing en je deadline met vrienden en collega’s. Of ga een stap verder en deel het op social media. Zo heb je alvast een stok achter de deur.

  1. Maak van je boek een prioriteit

Dit is een heel belangrijk onderdeel. Waarom blijf je dat boek schrijven maar uitstellen? Natuurlijk is je gezin belangrijk en kun je je klanten niet laten wachten. Maar wanneer kies je echt voor jezelf? Als je je boek schrijft, help je ook je klanten, want zij kunnen weer een stap verder met jouw kennis. Dus besluit op dit moment dat jouw boek prioriteit heeft!

  1. Maak tijd vrij en bewaak die tijd

Die tijd om je boek te schrijven, die heb je waarschijnlijk niet. Het punt is dat je ook geen tijd over hebt, je maakt tijd vrij voor dingen die belangrijk voor je zijn. Is een boek schrijven en je kennis delen – en zo jouw lezers nieuwe stappen laten zetten in hun persoonlijke of zakelijke successen – belangrijk voor je? Dan is het tijd voor de volgende stap!

  1. Maak een planning en houd je eraan

Wanneer is jouw deadline? Wees realistisch, maar zorg wel voor enige druk. Hoeveel tijd kun je vrijmaken voor het schrijven aan je boek? Wanneer is jouw boekpresentatie? Zet die datum in je agenda en reken terug. Houd daarbij rekening met de tijd die nodig is voor het drukken, de lay-out, etc. Reken hiervoor 6 tot 9 weken. En houd rekening met tijd om te herschrijven na de feedback van je schrijfcoach of eindredacteur.

  1. Zorg voor zo min mogelijk afleiding

Internet is geweldig als je een boek schrijft. Je vindt er zoveel informatie, je kunt mailen met je bronnen en je vindt er veel fans. Alleen, het is ook zo verleidelijk om je te verliezen tijdens het surfen op internet. Als het schrijven even niet lukt, is Facebook checken erg fijn en op dat WhatsAppje van je beste vriendin moet je toch echt meteen reageren. Het is zo herkenbaar, maar zet alles uit als het jouw schrijftijd is.

  1. Hak een boek schrijven in kleinere stukken

Een boek schrijven is een heel project. In het begin kun je daardoor overspoeld raken. Hak het daarom in kleine stukjes en werk stap voor stap je boek uit.

  1. Discipline: schrijf iedere dag

Train je schrijfspier en schrijf iedere dag, al is het maar een kwartier. Zo blijf je dicht bij je verhaal en is het niet nodig dat je steeds weer moet bedenken waar je ook alweer gebleven bent. Je creëert ook een gewoonte. Je zult zien dat je gaat verlangen naar dat dagelijkse kwartiertje en dat je regelmatig die tijd ruim overschrijdt.

  1. Soms gaat het even niet

En soms gaat het even niet. Dan laat je je toch weer afleiden, gaat die grote klant of je zieke moeder toch voor en schrijf je weken niet. Vergeef het jezelf, pak je pen weer op en ga nu een kwartier schrijven en morgen weer, net zolang tot je boek wel af is.

  1. Support

Zoek steun bij anderen. Ga op zoek naar een schrijfbuddy en ga samen sparren over je boek. Of huur een schrijfcoach in en vraag feedback op de structuur van je boek, de hoofdstukken of de achterflaptekst.

  1. Evalueer

Evalueer iedere maand hoe het vordert met je boek. Lig je nog op schema? Waar heb je moeite mee, wat ging juist goed? Misschien kun je beter eerst een half uur wandelen voordat je gaat schrijven of is ’s morgens vroeg schrijven beter voor jou dan de hele dag kijken of je nog een kwartier of meer over hebt.

Wil je nu echt aan de slag met het schrijven van je boek? Meld je dan nu aan voor mijn gratis online training: ‘Start met je boek!’

Wil je samen met anderen aan je commitment werken? Kom dan bij mijn commitmentgroep.

Welke stappen ga jij nu nemen om ervoor te zorgen dat je écht dat boek gaat schrijven?

Laat je het mij even weten in je reactie hieronder?