Een boek schrijven lijkt een eenzame bezigheid. Met een schrijfbuddy heb je een maatje die meeleest en je feedback geeft. Ga eens samen sparren als je vastloopt tijdens het schrijven.
Waarom een schrijfbuddy?
Natuurlijk is het interessant om een training over je boek schrijven te volgen, of om schrijfcoaching te krijgen. En je leest al je teksten ook hardop voor, omdat je dan veel sneller merkt waar het hapert. Een schrijfbuddy is een mooie toevoeging. Een schrijfbuddy is iemand die meeleest en je complimenten geeft, maar je ook waardevolle feedback geeft of je een spiegel voorhoudt en je laat zien dat iets ook anders kan. Waarschijnlijk is dat dus niet je moeder of je beste vriendin. Het is natuurlijk heel fijn als iemand zegt: “Wat een geweldig boek!” Maar of je daar iets aan hebt?
Tips:
- Wees creatief. Een afspraak op een mooie locatie is inspirerend, maar een skypegesprek van een half uur kan natuurlijk ook.
- Zorg voor regelmaat. Plan elke week of elke maand een afspraak in.
- Spreek af hoe vaak jullie elkaar teksten toesturen.
- Maak een vragenlijst:
- Wat zijn de sterke punten van de tekst?
- Wil je verder lezen? Ben je geïnteresseerd?
- Raakt de tekst je, wat blijft je bij?
- Wat kan anders en beter?
- Geef niet alleen positieve feedback, wel alleen maar opbouwende feedback.
- Inspireer elkaar. Stuur elkaar knipsels uit vakbladen, of links naar interessante sites.
Hoe kom je aan een schrijfbuddy?
Bepaal eerst wat jij van een schrijfbuddy verwacht. Is het belangrijk dat jullie in hetzelfde genre schrijven? Dat kan ondersteunend zijn. Aan de andere kant kan sparren met iemand uit een heel andere vakgebied of met een hele andere schrijfstijl erg verfrissend zijn. Heb je alles op papier staan? Ga dan op zoek. Plaats bijvoorbeeld een zoekertje in de plaatselijke krant als jij de locatie belangrijk vindt. Of plaats een bericht in een facebookgroep voor schrijvers of op het forum van Schrijvenonline. Of volg een schrijftraining en zoek daar een buddy. Als je een programma bij mij volgt ontmoet je natuurlijk ook meteen mensen die misschien jouw schrijfbuddy willen zijn.
Volg nu meteen mijn gratis online training:’Start met je boek!’ dan heb je ook toegang tot een besloten Facebookgroep. Daar kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een buddy.
Wat zoek jij in een schrijfbuddy?
Reageer onder deze blog. Noem je naam, het onderwerp van je boek en je woonplaats. Wie weet wat voor reacties er komen.
Hallo Jolanda, ik bied me aan als schrijfbuddy. Ik heb ruim dertig jaar boeken vertaald, geredigeerd en gecorrigeerd. Onlangs heb ik een cursus lifecoach met succes afgerond. Zie http://www.footloose-lifecoach.webnode.nl
Ik hoor graag van je.
Dag Toby,
Welk boek ben je aan het schrijven? Als iemand een schrijfbuddy zoekt, dan is het fijn als het duidelijk is welk boek de ander schrijft. Zo kunnen jullie elkaar beter ondersteunen.
Ik ben begonnen aan het schrijven van een marketingboek, maar ik merk dat het -ondanks dat het mijn derde boek is- moeilijk is om mezelf te motiveren. Een buddy zou wellicht handig zijn inderdaad…
Dag Edwin,
Hoe gaat het nu met je boek?
[…] en schrijf ik elke dag. Hulp van anderen kun je ook op een andere manier invullen. Door een schrijfbuddy te zoeken. Tijdens mijn online training Schrijf je boek werken deelnemers ook vaak samen. Even […]
Ik ben een boek over mijn levenservaring aan het schrijven aangevuld met fictie, om het boeiend te houden. Ik schrijf voor vrouwen, over gevoelens, verlangens enz. Ik ben op zoek naar een buddy. Mocht dit iemand trekken, stuur dan aub een email groetjes Anneke
Hoi Anneke,
Zoek je nog een schrijfbuddy of heb je al iemand gevonden?
Ik schrijf een semi-autobiografische roman en zoek ook iemand die mij kan motiveren en opbouwende feedback kan geven om door te gaan schrijven. Misschien heb je interesse?
[…] Natuurlijk start je eerst met de voorbereiding van je boek en ga je daarna pas in een flow schrijven. Alleen… dat hoofdstuk kan beter, die alinea kan anders en die zin klopt niet. Als je een slechte dag hebt, pieker je over elk woord. Zo gaat het nog heel lang duren voordat jouw manuscript klaar is. Mijn tip is daarom: geef de woorden een kans. Als je maar blijft schrappen, groeit jouw boek niet. Schrijf je eerste versie in een flow. Zo veel mogelijk achter elkaar door. En onder begeleiding van een schrijfcoach of de steun van een schrijfbuddy. […]
[…] Zoek steun. Vertel het aan je familie en vrienden en zoek buddy’s. […]
Hoi, ik ben Veerle en ik woon in Vlaanderen. Ik ben net begonnen met een vrij stevig project waarin ik wil uitzoeken hoe onze visie op geluk een impact heeft op onze geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar ook op de economie, ecologie, politiek en onze sociale interacties. Daarna wil ik uitzoeken hoe een andere visie op geluk bepaalde problemen kan oplossen/voorkomen. En dan uiteraard: hoe kan je die andere visie op geluk ook werkelijk gaan ervaren?
Dit is mijn eerste grote schrijfproject. En ik moet zeggen dat ik wel enige onzekerheid ervaar: ga ik dit geklaard krijgen? En ga ik tot een zinvol verhaal kunnen komen zodat de lezer er ook wat aan heeft?
Een buddy die ik geregeld kan bijpraten over mijn vorderingen, die bepaalde passages kan nalezen of die me kan motiveren of moeilijke vragen kan stellen, zou een fijne hulp kunnen zijn… En uiteraard wil ik ook graag een buddy zijn voor mijn buddy! Alvast bedankt!
Veerle
Dag Veerle,
Ik hoop dat je een schrijfbuddy vindt. Ik denk ook graag met je mee als je een gratis boeksessie inplant.
[…] Zoek schrijfbuddy’s of schrijfmaatjes. Zonder steun en commitment is een boek schrijven heel lastig. Je kunt je ook aansluiten bij dé kleurrijke schrijfgroep. Je reserveert dan schrijftijd, werkt met de workshops aan je kennis en hebt de steun van de andere deelnemers. Samen zijn we sterker. […]