15 tips om NaNoWriMo te overlevenNovember staat door NaNoWriMo (National Novel Writing Month) altijd in het teken van schrijven. Nu is schrijven toch al de rode draad in mijn leven, maar nu doen ook er wereldwijd mensen mee. Zoals ik al in een ander blog schreef: ik geloof niet in een boek in een maand schrijven. Het gaat niet om snel, maar om goed. Maar ik vind NaNoWriMo een prima manier om weer focus te krijgen bij je boek. Want als je elke dag schrijft, blijft je boek dicht bij jou. Je hebt dan vaker inspiratie en zult misschien wel dagelijks ideeën krijgen over je boek. En hoe meer je schrijft des te beter je wordt. Maar NaNoWriMo heeft ook nadelen. Dus ik geef je tips.

15 tips om NaNoWriMo te overleven

 1. Maak je eigen regels. Bepaal jouw doel en laat je niet verleiden om vooral woorden te tikken. Je wilt ene goed boek schrijven. Dus schrijf elke dag en kies je eigen einddoel.
 2. Start met een opzet/outline. Natuurlijk kun je zomaar gaan schrijven, maar je loopt dan wel het risico dan je wel je aantal woorden haalt, maar geen boek schrijft. Dus begin met je blauwdruk.
 3. Neem jezelf en je boek serieus en plan tijd in om te schrijven. Zorg voor commitment bij het schrijven van je boek.
 4. Start je dag meteen met schrijven. Het is maar een maand, sta bijvoorbeeld een uur eerder op.
 5. Plan inhaaltijd in. Weet je dat je de komende dagen minder tijd hebt om te schrijven? Houd daar dan rekening mee. Zorg bijvoorbeeld voor extra schrijftijd in het weekend.
 6. Lukt het om een paar woorden meer te schrijven, doe dat dan. Het is een fijn gevoel om je doel te halen en misschien heb je morgen minder inspiratie of tijd.
 7. Wacht niet op inspiratie, die komt vaak tijdens het schrijven. Ga gewoon aan de slag. Doe bij voorbeeld een woordsprintje.
 8. Zoek steun. Vertel het aan je familie en vrienden en zoek buddy’s.
 9. Doe een schrijfoefening als het niet lukt. Zo kom je weer aan inspiratie.
 10. Beloon jezelf als je je dagdoel of weekdoel haalt. Ga lekker naar buiten om te wandelen, koop een mooi notitieboek of neem pauze op een verwarmd terras.
 11. Schrijf, ga niet tijdens het schrijven herschrijven. Dat kost je heel veel tijd.
 12. Lukt het niet, doe iets anders. Ga bewegen, lezen doe iets zodat je weer inspiratie krijgt.
 13. Blijf positief. Ook al schrijf je maar 2500 woorden deze maand. Als je elke dag schrijft vind ik je geweldig.
 14. Zorg voor routine. Bepaal wanneer je gaat schrijven en waar. Start bijvoorbeeld meteen in de ochtend met schrijven. Schrijf als je stopt een paar kernwoorden op voor de volgende dag.
 15. Geniet ervan…

Doe je mee?  Zoek mij dan op, dan worden we buddy’s.

En succes met schrijven…