films over schrijvenInclusief tips voor het schrijven van jouw boek

Schrijven is vooral goed om zelf te doen, maar in de koude wintermaanden is het ook erg fijn om je terug te trekken met een goed boek of een film te kijken. En als je dan toch een boek aan het schrijven bent, waarom zou je dan niet kijken naar films over schrijven? Misschien krijg je inspiratie voor je eigen boek, of leer je hoe het niet moet.

 1. The Shining 1980 van Stephen King
  Als je een boek schrijft helpt het om de afzondering op te zoeken. Je gaat op schrijfvakantie of huurt een huisje ergens in de natuur. Dan heb je alle tijd om aan je boek te werken en in de flow te blijven.Zoals een leegstaand hotel, tussen besneeuwde bergen, met alleen je vrouw en je zoontje om je heen, maar heel veel lege ruimtes om je terug te trekken en een mooi bureau en een typemachine. Wat wil je nog meer? Als dat boek nu niet afkomt is dat wel heel bijzonder.Schrijver Jack Torrance (Jack Nicholson) werkt vol enthousiasme aan zijn boek, totdat de schrijver helemaal doordraait en een gevaar wordt voor zichzelf en zijn gezin. Tip: Kijk deze film met je beste vriendin en bij daglicht.

  All work and no play makes Jack a dull boy

 1. Misery (1990) Boek van Stephen King
  Vanaf je eerste woord werk je natuurlijk al aan je boekpromotie. Via je website of social media zoek je je fans op en deel je stukjes uit je boek of je stelt ze vragen over wat zij willen weten, welke titel of cover zij de beste vinden. Je huidige fans zijn je lezers van straks. Fans zijn erg belangrijk, maar jij bent de auteur en dus de baas.Wat nu als een fan dat niet pikt? Paul Sheldon (James Caan) is bekend van zijn serie ‘Misery’. Op een koude nacht krijgt hij een auto-ongeluk in de bergen. Een verpleegster en zijn grootste fan redt hem. Terwijl Paul herstelt leest Annie zijn laatste manuscript en ontdekt dat haar idool ‘Misery’ gaat sterven. Dan laat ze haar ware aard zien en dwingt ze de auteur om een andere versie te schrijven. Tip: Kijk deze film niet met één van je fans.

  Paul Sheldon used to write for a living. Now he’s writing to stay alive.

 1. The words 2012
  Als je een boek schrijft, deel je jouw kennis en ervaring en laat je jouw unieke schrijfstem horen. Jouw insteek, daar vallen de lezers voor. Maar wat nu als je zo graag een schrijver wilt zijn, maar het je niet lukt om te publiceren? Dan ga je net zolang door met schrijven, zoek je hulp van een schrijfcoach en schrijf je je beste boek. Sommigen zijn eigenwijs. De beroemde schrijver Rory (Bradlet Cooper) heeft een bekroonde roman op zijn naam staan. Hij heeft het boek alleen niet zelf geschreven, maar het werk van iemand gestolen. Wat betekent dat voor zijn leven en zijn werk als schrijver? Mooie film. Tip: Schrijf je eigen werk. Dat is uiteindelijk eenvoudiger.

  At some point, you have to choose between life and fiction. The two are very close, but they never actually touch.

Wat heb ik van deze 3 boeiende schrijffilms geleerd?

 • Zoek geen afgelegen plek om te schrijven
 • Pas op voor je fans
 • Schrijf je eigen boek en wees geen ‘copycat’

Heb jij favoriete films over schrijven of een schrijver? Laat het mij weten.

Welk boek ga jij schrijven?
Heb je een boekidee of loop je halverwege het schrijven van je non-fictieboek vast? Reserveer een gratis ‘Schrijf je boek’ gesprek en ik denk met je mee.