50.000 woorden en geen boekJaren geleden deed ik mee met NaNoWriMo. Ik had een geweldig idee voor een boek, vond ikzelf en nog steeds eigenlijk. Vanaf dag 1 schreef ik netjes alle woorden die ik moest schrijven.

“Nee, mama heeft geen tijd, ze moet vandaag 1667 woorden schrijven.”
En mijn hoofd schoot alle kanten op, van een postbode die niet in het verhaal hoorde en van een psychologische triller die begint met twee schoenen en een vermissing, eindigde ik in een soort bouquetreeks.

Was het leuk om te doen? Ja, voor een keer wel. Haalde ik het resultaat van 50.000 woorden in een maand? Ja. Is het boek af? ik reageer weer als ik klaar ben met lachen. Maar het eerste hoofdstuk was best goed.

De valkuil

Waar ging ik de mist in? Ik had geen plan! Ik had een goed idee voor de start van mijn boek en het eerste hoofdstuk, en daarna probeerde ik alleen maar om het aantal woorden te halen. En ja dat lukte, maar meer ook niet. Een boek werd het nooit. Dit probleem zie ik bij veel mensen die ik spreek. Ze lopen vast bij hun boekidee of halverwege. Waarom? Ze hebben geen plan.

Hoe zorg je voor een goed plan?

Bepaal de volgende onderdelen:

  1. Waarom schrijf je een boek? Bepaal je doel en baken je onderwerp af.
  2. Wie is je ideale lezer en wat is zijn of haar verlangen? Wat is het probleem en wat is jouw antwoord?
  3. Schrijf je eerste achterflaptekst.
  4. Bepaal de vorm en insteek van je boek.
  5. Bepaal daarna de structuur van je boek en de hoofdstukindeling.
  6. Zorg voor een prikkelende titel en eventueel een ondertitel.
  7. Maak een schrijfplan dat je uitdaagt, maar wel haalbaar is.

Tip: Houd je boekplan en schrijfplan bij in de Boekplanner.