Houd je einddoel voor ogen

foto Jolanda Pikkaart

Op een zomerse dag was ik met mijn dochter op het strand. We keken naar de zee en speelden met onze voeten in het zand. Ik maakte een bergje naast mijn strandstoel, het zand gleed door mijn vingers. Het was veel zand, maar een kunstwerk werd het niet. Een paar maanden terug keek ik op het strand van Scheveningen naar hoopjes zand. Alleen, er was een duidelijk verschil. Er was niet achteloos wat zand op een hoopje gelegd. De kunstenaar had een vooropgezet plan. Stapje voor stapje verscheen er iets prachtigs in het zand.

Houd je einddoel voor ogen

Als je een boek schrijft, heb je een einddoel voor ogen. Je schrijft over een specifiek onderwerp voor een specifiek iemand: je ideale lezer. Daar schrijf je voor binnen je raamwerk. Een boek schrijven is niet heel veel woorden op een hoop gooien. 50.000 woorden maken nog geen boek.

Je boekplan is de basis

Boekplan banner

Je maakt eerst een boekplan, bepaalt wat je schrijft en voor wie. Welke vorm en insteek je kiest en welke structuur. Je achterflaptekst is daar een van de eerste stappen van. Want dit is je kern, je raamwerk. Stap voor stap ontvouwt jouw kunstwerk zich. Het beste boek dat jij nu kunt schrijven. Want je hebt de basis gelegd met je boekplan.

Verzameling woorden?

Wil jij ook geen verzameling woorden, maar het geraamte voor jouw boek? Kom dan naar de tweedaagse training Jouw boek- en schrijfplan voor een kick-start van je boek.