Een goede voorbereiding is het halve werkIn januari gingen wij al nadenken over de zomervakantie. Voor ons doen is dat erg snel, maar er is dan meer keus en de prijzen zijn lager. Dus nu ben ik me al aan het inlezen over Zuid-Spanje en de omgeving. Wat gaan we daar doen en welke bijzonderheden gaan we bezichtigen? Als het hier guur is of regent, heb ik dan toch al een beetje zon in mijn hoofd.

Voorpret voor een schrijfvakantie

Zo werkt het voor mij ook met een schrijfvakantie. Ook hier ben ik al bezig met de voorbereiding en de voorpret is enorm. Want of ik nu met andere auteurs schrijf in de natuur of op een berg, de omgeving zorgt altijd voor meer schrijfinspiratie. Zo ben ik zelfs al bezig met een schrijfvakantie voor het najaar 2021. Die is op een hele bijzondere plek in Spanje. Volg  alvast de blogs van Spanjeliefhebbers.

De voorbereiding voor je boek

Ook je boek schrijven start met de voorbereiding. Ik deel hieronder de 7 stappen voor het schrijven van een non-fictieboek.

  1. Je neemt de beslissing om, een boek te schrijven. Dat is echt belangrijk, want zonder commitment bij het schrijven van je boek kom je er niet.
  2. Je bepaalt je onderwerp.
  3. Daarna werk je je ideale lezer zo volledig mogelijk uit.
  4. Nu baken je je onderwerp af. Want je kunt natuurlijk niet alles dat je over je onderwerp weet in een boek opschrijven.
  5. Het eerst concept van je achterflaptekst is de volgende stap. Want daarin leg je al het raamwerk vast en ook je doelgroep. Ook kun je vast nadenken over waarom nu juist jij dit boek moet schrijven.
  6. Dan een hele grote stap. De vorm, inhoud en structuur van je boek bepalen. Hoe ga je je verhaal vertellen? Welke vorm kies je? Dit resulteert uiteindelijk in de structuur van je boek.
  7. Je weet nu wat je gaat schrijven, maar nog niet wanneer. Dit laatste zet je in je schrijfplan, zodat je je uiteindelijke deadline van je boekpresentatie gaat halen.

Is dat de helft van het werk? Nee, niet letterlijk, maar een goede voorbereiding gaat je achteraf heel veel tijd besparen en je schrijft een beter boek. Meer over deze voorbereiding lees je in het boek ‘Zorg dat jouw boek er wél komt’. Wil je meteen een professionele start maken met je voorbereiding? Reserveer dan een boekstrategiegesprek.

 

Wat doe jij aan de voorbereiding van je boek? Laat het weten in je reactie onder mijn blog.