Hoe zit het met jouw stappen?Als schrijfcoach en auteur zit ik veel, veel te veel. Ik Skype met mijn klanten, duik in manuscripten, loop door boekpromotieplannen of zet stappen met mijn boek in Scrivener. Het is erg fijn werk, maar behalve als ik een boekpresentatie bezoek, kom ik weinig in beweging. En met die 12 boekpresentaties van dit jaar ga ik mijn stappen niet redden, want het grootste deel reis ik natuurlijk met de trein.

Gelukkig heb ik een stappenteller

Ik heb al jaren een stappenteller en die helpt mij bij het halen van mijn doel: 10.000 stappen per dag. Natuurlijk gaat het niet om het aantal, maar om het effect dat het heeft op mijn gezondheid, mijn mindset en mijn dagelijkse leven. Om dit doel te halen moet ik naar buiten en dat zorgt voor ontspanning en meer schrijfinspiratie. En als je een boek schrijft dan heb je ook ruimte in je hoofd nodig. Hoe zorg ik er nu voor dat ik mijn einddoel haal? Ik zorg voor een structuur en een stappenplan.

Structuur en een stappenplan

Stappenplan van je boekIk ben een ochtendmens. Zolang het huis nog stil is ga ik schrijven. Als iedereen (net) op tijd vertrokken is naar school of kantoor, ga ik naar buiten. Even uitwaaien, genieten van de natuur en inspiratie op doen vind ik heerlijk. Daarna ga ik verder schrijven of ga ik aan de slag voor een klant. Rond de lunchpauze ga ik dan weer een half uur of langer naar buiten en vaak aan het eind van de dag weer. Zo hak ik mijn doel ik stukken en kom ik er wel.

Ook bij het schrijven werk ik zo. Ik heb een boekidee en begin bij mijn boekplan. Het raamwerk van mijn boek is dan duidelijk en daarna ga ik schrijven. Ik weet tenslotte in grote lijnen al wat waar komt. Mijn boekplan is de basis en het startpunt van mijn boek. Daarna schrijf ik verder in een flow. Nou ja, laat ik eerlijk zijn. Niet helemaal natuurlijk, want ook bij mij zijn er afleidingen, wijzigingen in de structuur en hobbels in de weg. Maar dan val ik gewoon weer terug op mijn basis, mijn blauwdruk.

Boekplan banner

 

 

 

Kun jij zonder stappenplan?

Hoe werkt dat bij jou? Begin jij gewoon met schrijven en zie je wel waar je strandt? Of ben je bij het begin en zorg je er eerst voor dat de basis er is?

Mijn tip is start met een boekplan cq blauwdruk als je een non-fictieboek schrijft. Welke stappen zijn er dan?

  1. Neem de beslissing dat je een boek gaat schrijven. Dat klinkt als een open deur. Maar echt met commitment die beslissing nemen, daar gaat het om.
  2. Bepaal je onderwerp: Wat is het onderwerp/thema van je boek?
  3. Bepaal je ideale lezer. Dat is een persoon, geen doelgroep. En je gaat je boek voor je ideale lezer schrijven. Het helpt je ook nog eens bij je boekpromotie.
  4. Baken je onderwerp af. Je kunt niet al je kennis en ervaring in een boek delen.
  5. Schrijf je achterflaptekst. Nu heb je de kern van je boek.
  6. Bepaal de vorm en insteek en structuur van je boek. Nu heb je het raamwerk van je boek.
  7. Maak een schrijfplan. Dit is de volgende stap.

Ben je toe aan een stappenplan voor je boek?

Natuurlijk kun je hier zelf mee aan de slag. Of met de Boekplanner. Maar als je het in een groep doet, samen met een schrijfcoach, dan krijg je veel sneller een beter resultaat. Welke manier kies jij?

Wil je hier samen met mij mee aan de slag? Reserveer dan snel jouw plek voor de training Jouw boek-en schrijfplan voor een kick-start.

Ik wil een stappenplan voor mijn boek…