Inspiratie is overal Jolanda PikkaartErgens rond mijn 13e besloot ik om nooit meer te tekenen. Ik vond het niet leuk, maar het ergste was: het leek nooit op dat wat het moest voorstellen. Het zag er altijd uit als een kleutertekening. Op school moesten we ook leren kleien. Ik maakte mijn favoriete dier na, een walvis. Mijn moeder heeft mijn kleipoging altijd bewaard. Ik heb geen idee of iemand begreep wat het voor moest stellen. Voor mij was het nooit goed genoeg. Schrijven deed ik wel en veel. De lerares Nederlands zei dat ik daar verder mee moest gaan. Dat was het, en jaren later zat ik op kantoor. Het schrijven verdween niet. Ik schreef korte verhalen, publiceerde in verhalenbundels en tijdschriften en uiteindelijk publiceerde ik een boek.

Verbinding en zelf creëren

Tijdens een van mijn trainingen ontmoette ik Caroline van Driel-Stoffer. Ze maakte ter plekke een kaart met een persoonlijke boodschap voor mij en ik was verkocht. Dat wilde ik ook: nog meer verbinding, persoonlijk contact en zelf creëren. Jezelf echt laten zien en kwetsbaar opstellen. Voor persoonlijk en verbinding kies ik al met mijn individuele begeleiding als schrijfcoach. We gaan echt samen aan de slag om een succesvol boek te publiceren. Tijdens mijn inspiratiedagen laat ik mij vooral leiden door dat wat op dat moment past, zodat de deelnemers in een flow schrijven. En naast schrijven wil ik nu nog meer creëren. Iets van mijzelf delen met anderen.

Tekenkoorts

Ik vertrok dit keer op vakantie naar Hongarije met potloden, stiften en veel notitieboekjes. Op de eerste vakantiedag besloot ik dat ik mijn indrukken wilde vastleggen. Natuurlijk maak ik veel foto’s, maar die staan op mijn mobiel. Alleen tekst vond ik wel heel erg saai als herinnering. Ik bladerde in een tekenboek van Flow en begon te tekenen. Ik zag nieuwe details van de omgeving: hoe zag het groen er nu uit rond de Donau? Ik keek overdag al rond naar wat ik die avond zou vastleggen en het belangrijkste: ik liet los. Het was niet perfect, maar wel herkenbaar en echt iets van mij. Net als mijn teksten. En ik genoot. Het inspireerde mij tot handlettering en tot nieuwe verhalen. Want zo werkt inspiratie. Je laat je meevoeren in de flow en bent niet te streng voor jezelf. Inspiratie is overal, of het nu voor het schrijven of voor tekenen is.
Vakantietekening Jolanda Pikkaart

Laat je inspireren

Waar haal jij je inspiratie vandaan? Krijg je die tijdens het schrijven of gewoon op hele andere momenten? Speel daar mee. En durf te delen. Dat is spannend, maar deel het met de wereld. Bij dit blog zie je een van de tekeningen die ik onlangs heb gemaakt. Ik weet het, ik kan mij beter met schrijven bezighouden. Maar ik deel het toch, want het maakt mij blij. Ik zie mijn kinderen die badmintonnen en genieten van karamelijs. En de sushi van mijn zoon, die ook zonder zijn normale kookspullen geweldig smaakte op ons vakantieadres. Ik blijf oefenen, net zolang tot ik regelmatig tekeningen bij blogs durf te plaatsen. Vandaar dat ik meedoe met de cursus 30 dagen tekenen van Marjolein. Heerlijk spelen met creativiteit.

Wil je meer inspiratie?

Hoe kom je nu aan inspiratie en zorg je ervoor dat je blijft schrijven? Doe mee met mijn Commitmentgroep en vraag mijn gratis schrijfinspiratie-eboek aan.