Is een boek schrijven wel een goede beslissing?Een schrijfcoach die een blog schrijft met deze titel. Zeker weer een instinkertje? Nee hoor, soms is een boek schrijven echt geen goed idee.

Laat ik eerlijk zijn. Ik verdien mijn geld als schrijfcoach en met het begeleiden van het schrijven en promoten van boeken. Maar aanwezig zijn op de boekpresentatie van een klant is mijn ultieme beloning. Dit is het resultaat waar ik voor knok, daar doe ik het voor. Daar heb ik dan natuurlijk wel weer een nieuwe jurk voor nodig ;-)

Maar zo werkt het niet altijd. Soms besluit een klant toch tijdens het traject om het boek niet (af) te schrijven. Natuurlijk vind ik dat niet leuk en kan ik plaatsvervangende frustratie en teleurstelling voelen, maar soms is het wel verstandig.

Hoe voorkom je nu dat je die beslissing pas halverwege neemt?

Bezint eer ge begint


Ik kan het niet ontkennen; een boek schrijven is een project. Dat doe je niet even in een weekend. Niet als je echt waarde wilt geven en een goed boek wilt schrijven en promoten voor je bedrijf. Daar heb je een gedegen voorbereiding voor nodig. Een boekplan en een schrijfplan. Daar moet je tijd voor nemen. Heb je die tijd niet? Ga dan bloggen of schrijf later je boek, als je met pensioen bent of een sabbatical neemt.

Zorg voor ruimte in je agenda

Kun je toch niet wachten, omdat jouw verhaal en kennis echt nu de wereld in mag? Voel je die drang, dat verlangen zo heftig? Maak dan ruimte vrij in je agenda en zet je boek hoog op je prioriteitenlijst. Een boek schrijven kost gewoon veel tijd.

Zorg voor commitment

Als je voorbereiding klaar is en je plant schrijftijd in je agenda voor je boek, dan ben je er nog niet. Je hebt ook commitment nodig, overgave, passie, drive. Echt dat gevoel dat jij je boek binnen je deadline wilt publiceren. Wat er ook gebeurt! En dat is een lastige. Want andere dingen zijn ook belangrijk, bij een langetermijnplanning stel je makkelijk uit en er zijn nog veel meer zaken rondom je boek die je moet regelen. Zoals je boekpromotie, hoe ga je publiceren en hoe koppel je je boek aan je bedrijf. Pfff. Het is best veel. Weet je echt heel zeker dat je dit wilt? Moet je het nu wel doen? Gelukkig heb ik daar een oplossing voor!

Don’t worry – ik ben er voor jou

Van je boekidee tot je boekpresentatie, van je manuscript tot je weg naar de uitgever, en van je persbericht tot een koppeling van je boek naar je weggever of een training. Ik denk met je mee. Zodat jij je kunt richten op het schrijven van je boek en op je expertise. Nog steeds is je boek schrijven dan een traject, maar dan wel met iemand die er bij alle stappen van dat traject voor jou is.
En als schrijfcoach stap ik dan ook soms in de rol van businesscoach, zodat je boek een boost geeft aan je business.

Schrijven zonder zorgenSchrijven zonder zorgen?

Wil jij ook je boek schrijven zonder zorgen tijdens een individueel schrijfcoachingstraject? Maak dan een afspraak voor een gratis gesprek en ik denk meteen met je mee.