Sinds een jaar of drie fotografeer ik fanatiek. Als ADHDér vind ik heel veel leuk. Dus besloot ik om een opleiding te volgen om achter mijn eigen stijl van fotografie te komen.Nu dat was een uitdaging, maar juist daarom heb ik heel veel over mezelf en over fotografie geleerd. Hoe zit dat bij jou?

Grip op groei

Als snel koos ik voor de opleiding ‘Grip op groei‘, waarbij je 9 maanden werkt aan het ontwikkelen van je signature.

Vol verwachting, maar met een open blik stortte ik me op de opdrachten. Het was steeds weer een verrassing wat er daarna zou gebeuren. Daarnaast kreeg ik buddy’s om elkaar te steunen en samen opdrachten te maken. Dat werkte niet altijd even soepel, maar kwam uiteindelijk goed. De docenten Karin de Jonge, Bart Siebelink en Johan van der Wielen dagen je uit om uit je comfortzone te stappen. Ik koos voor het VIP-programma dus had ook persoonlijk contact met hen. Dat is echt een aanrader,

 

Buiten mijn comfortzone

Stap uit je comfort zoneHet eerste deel van de opleiding gaat vooral over ontdekken en anders kijken. Zowel naar jezelf als naar je fotografie. Tijdens het tweede deel werk je aan een eigen project. Ondertussen kocht ik een andere camera. Om het extra spannend maken koos ik voor mijn project, water en dan met macrofotografie, waar ik amper ervaring mee had.

Alle verschillende vormen van water. De uitdaging was groot. Druppels en mist dat lukte wel. Maar hoe fotografeer je damp op macroniveau?

Het leverde grappige situaties op. Ik op mijn knieën op het terras buiten, terwijl ik met de waterkoker heet water op de grond liet lopen. Natuurlijk per ongeluk ook op mijn knieën. En nee, het werkte niet. Damp is lastig te zien.
De volgende poging was in mijn douche. Een glazen ovenschaal op 2 bakjes. Waxinelichtjes er naast zodat ik nog wat zag en dan heet water in de schaal schenken. Kaarsvet opgedroogd op mijn badkamervloer, maar geen mooie foto van damp.
Het werd een lang traject. Uiteindelijk lukte het in het bos, vroeg in de ochtend door damp boven een plas te fotograferen. Geloof me, ijs is in de zomermaanden is ook een uitdaging.

Had ik nu een handig project gekozen? Nee, misschien niet. Maar ik heb er zoveel van geleerd. Juist omdat ik voor een andere techniek koos. En nu kan ik niet meer zonder macrofotografie. Mijn project Aqua-zie heb ik op mijn site gedeeld.

 

Verdieping
Op dit moment zit ik in het vervolg van de opleiding, ‘Grip op verdieping’. En het eerste waar ik aan ga werken is een serie foto’s waarbij ik creatief aan de slag ga met macrofotografie. Mezelf uitdagen stimuleert mij om andere dingen te proberen, te leren en voor betere resultaten te zorgen. Dat werkt zo bij fotografie, maar ook bij het schrijven.
Daarom combineer ik die twee kwaliteiten ook. In mijn boeken en op m ijn site. Maar ook voor zakelijke klanten waarvoor ik blog. Want is er een mooiere combinatie dan tekst en beeld?

 

Zet jij de stap?

Hoe werkt het bij jou? Kies je voor dat wat je altijd doet of stap je ook uit je comfortzone?

Ik daag je uit zowel voor fotografie als schrijven…

Fotografie:

  • Sluit je aan bij 52 Frames. Elke week is er een een opdracht, we geven elkaar ook feedback. Ik vind het heel stimulerend. Volg je mij daar, dan volg ik je terug.
  • Ga eens aan de slag met abstracte fotografie. Meestal ben ik bezig met natuurfotografie, maar ook daar kan ik abstractie vastleggen. De fotoclub Abstracte fotografie is een mooie start om je er eens in te verdiepen.

Schrijven:

  • Doe een schrijfoefening. Schrijf eens een haiku of een elfje of zet je zintuigen aan het werk.
  • Wil je aan de slag met een schrijfcoach? Ik heb op dit moment ruimte voor 2 nieuwe klanten naast mijn fotografie en schrijfwerk.
    Reserveer een gratis boeksessie en ik geef je vast 3 tips hoe je van je boek een succes maakt.