Schrijfvakantie in je eigen tuin of op balkonVanaf de berg zag ik de zee en ik schreef aan een wit tafeltje tegen de kapel. Mijn schrijfzusjes motiveerden mij ook een tweede keer. Met mijn VIP-klant Ingrid Smit tourde ik over Mallorca. We schreven aan ons eigen boek. In Frankrijk was er een pittoreske molen en waren er mysterieuze keien met verhalen. En de laatste keer was ik op Ameland… Een schrijfvakantie zorgt voor ruimte in je hoofd en in je boek.

Tijd voor je boek of verhaal

De zomervakantie komt eraan en je wilt vast tijd vrijmaken om te schrijven aan je verhaal of boek. En je wilt meer tijd voor jezelf. Maar een schrijfvakantie lukt nu even niet; je hebt geen budget, geen tijd of de kinderen zijn vrij. Nu kun je het schrijven natuurlijk uitstellen tot die ene week, of je organiseert voor jezelf een schrijfvakantie in je eigen tuin of op je balkon. Is dat hetzelfde als schrijven op een afgezonderde plek met een schrijfcoach? Nee natuurlijk niet. Maar het is wel een goed begin van meer aandacht voor je boek en voor jezelf. En het zorgt voor meer inspiratie.

Hoe doe je dat? Ik geef je 12 tips:

 1. Maak een eigen schrijfplek op je balkon of in je tuin. Een tafeltje en een stoel zijn genoeg. Maar je kunt het natuurlijk ook gezellig maken.
 2. Zorg voor een schaduwplek met een parasol of een overkapping. Op je laptop typen lukt namelijk niet zo goed in de zon.
 3. Koop een mooi, zonnig, notitieboek en schrijf met pen en papier. Nu lukt het prima in de zon. En het voordeel is dat je wel door moet schrijven. Want meteen redigeren is lastig.
 4. Schaf een hangmat aan als je daar plek voor hebt. Als je daarin schrijft, bekruipt je meteen een vakantiegevoel.
 5. Reserveer schrijftijd voor jezelf en zorg dat je ongestoord kunt schrijven.
 6. Maak een mediterrane lunch en pak een mooie kan voor water met limoen.
 7. Ga wandelen tijdens je pauze, zodat je nieuwe inspiratie krijgt.
 8. Lunch een keer op een terrasje. Kijk naar de mensen. Wie zijn zij? Wat is hun passie en welke relatie hebben ze? Dat zorgt ongetwijfeld voor meer inspiratie.
 9. Koop een muntplant of een citroenverbena en pluk de verse kruiden uit de pot op je balkon of in de tuin. Het smaakt naar vakantie in je water.
 10. Stel jezelf een doel. Wat wil je schrijven deze week en hoeveel?
 11. Regent het? Ga dan onder de overkapping of de parasol zitten. Sluit je ogen en luister naar het geluid van de druppels. Laat je inspireren.
 12. Neem tussendoor een dagje vrij voor een artist date. Ga op inspiratietocht. Als je op schrijfvakantie bent, ga je waarschijnlijk ook een keer op pad.

Schrijfvakantie in een hele grote ’tuin’?

Kun je meer inspiratie en schrijftijd gebruiken en een schrijfcoach in de buurt? Kies echt voor rust en ruimte voor je boek en kom naar een van mijn schrijfvakanties.

Wanneer is jouw schrijfweek in je eigen tuin of op je balkon? Laat je het weten onder dit blog?