Het lijkt een open deur, maar schrijven is schrappen. Je ideale lezer wil helemaal niet alles over jouw onderwerp weten. 5 Thema’s in een boek is voor niemand interessant. Als je een boek schrijft voor iedereen, voor wie schrijf je dan? Het is tijd om te schrappen!
Waar kun je allemaal schrappen?
- Zodra je kiest voor je ideale lezer, vallen er heel veel anderen af.
- Als je je onderwerp of thema afbakent, kun je niet meer alles bespreken in je boek, maar ga je de diepte in.
- Op je achterflap staat de kern van je boek.
- Als je keuze valt op een vorm en insteek, beperk je je nog meer.
- En de structuur van je boek zorgt voor het raamwerk.
- Je schrijft eerst in een flow; daarna ga je je schrappen en herschrijven.
- De eindredacteur schrapt ook weer.
Je weet het wel: kill your darlings. Dan verdwijnen er (voor jou) prachtige zinnen, alinea’s en misschien zelfs hoofdstukken.
Schrijven is schrappen, ook in je agenda
Het is een mooi en romantisch beeld. Maar helaas de waarheid is vaak anders. Je hebt ook nog anderen dingen te doen en er is veel afleiding. Morgen geef je een training of misschien is een kind ziek of belt er een klant voor een spoedgeval. En hup, je schrijfmoment is weg. Hoe zorg je er nu voor dat je commitment houdt bij je boek en je je boekplanning haalt? Schrap ook in je agenda! Een boek schrijven doe je voor jezelf en je ideale lezer. Het is een afspraak met jezelf. En afspraken… daar houd je je aan. Wie ben jij om je lezers je boek te ontzeggen?
Verminder tijdverspillers
Stap 1 is schrappen van tijdverspillers of ze verminderen. Elke avond tv of Netflix kijken? Het kan ook anders. Tussen het schrijven door steeds op social media? Kies je schrijfmomenten en schrap die momenten alle afleiding.
Kies je schrijftijd
Stap 2 is je schrijftijd inplannen. Je gaat vanaf nu vaste momenten kiezen voor je boek, je ideale lezer en jezelf. Kies de momenten die bij jou passen: een schrijfweek, elke ochtend of juist ‘s avonds laat? Wanneer schrijf jij het beste in een flow en kun je ongestoord werken?
We gaan aan de slag en starten bij je einddoel. Dus bepaal de datum van je boekpresentatie en ga terugrekenen. Reken zeker 9 weken voor het drukken en de vormgeving en de redactie. Hoeveel woorden komen er in jouw boek? Hoeveel woorden schrijf jij gemiddeld per uur? Ga nu rekenen; hoe vaak kun jij schrijven en wanneer. Houd ook rekening met je vakanties en onvoorziene omstandigheden.
Zet grote kruizen in je agenda bij je schrijftijd. Wil je een stap verder gaan? Leg dan al je plannen voor het schrijven vast in de Boekplanner. Die is ervoor gemaakt. En je kunt er je ideale lezer, je achterflap en de evaluatie van je schrijfproces in kwijt.
Waar pas jij schrijven is schrappen toe? Deel het onder dit blog.
Geef een reactie