Spreken voor groepen in je boekpromotieplan? Jacqueline HullemanGastblog Jacqueline Hulleman

Je boek is af en het is hoogste tijd om het de wijde wereld in te sturen. Er zijn heel veel manieren om dat te doen, maar spreken voor groepen is misschien wel een van de meest krachtige. En tegelijkertijd ook een van de meest enge. Ik geef je een aantal tips en ideeën om het net even wat makkelijker en minder spannend te maken.

Maar eerst dit…

Spreken voor groepen in je boekpromotieplan?

Waarom is het slim om spreken voor groepen op te nemen in je boekpromotieplan? Weinig werkt zo direct en snel als een pakkende lezing of workshop rondom je boek. Het is niet voor niks dat zelfs de meest gerenommeerde schrijvers ook nog steeds op ‘boekentour’ gaan. Ook zij weten dat juist ook het persoonlijke contact met hun lezers de verkoop van hun boek enorm stimuleert.

En wat voor hen geldt, geldt vast ook voor jou…

‘Echt’ contact

Op het moment dat je met elkaar in dezelfde ruimte bent, gebeurt er namelijk iets heel bijzonders: Je wordt oprecht nieuwsgierig naar elkaar. En ja, als jij als spreker die nieuwsgierigheid weet aan te wakkeren met een goed en oprecht verhaal, dan krijgt je boek ook de aandacht die het verdient.

Niet mijn ding

‘Ja, maar Jacqueline, spreken voor groepen, dat is nou niet bepaald mijn ding!’.
Geen zorgen, dat hoeft ook helemaal niet. Want weet je, het is iets dat je gewoon kunt leren. En ja, dat geldt ook als je last van spreekstress hebt of je jezelf helemaal niet als ‘spreker’ ziet. Wat dat betreft is spreken in het openbaar net zoiets als zwemmen. Als je eerst wat lessen neemt en een beetje oefent in het (spreekwoordelijke) pierenbad, dan wordt de sprong in het diepe een stuk minder eng. Als je er dan ook nog eens voor zorgt dat je het doet op een manier die echt goed bij jou past, dan ga je spreken misschien zelfs leuk vinden.

Kun je je daar al iets bij voorstellen?

Welke spreekvorm past bij jou?

Welke spreekvorm past bij jou?Spreken voor groepen hoeft niet stressvol of moeilijk te zijn. Zeker niet als je het doet op een manier die voor jou goed voelt en die echt bij je past. Want hoe meer je gebruik weet te maken van wat jij van nature in huis hebt als spreker -en geloof me, dat is vast meer dan je denkt- hoe leuker en gemakkelijker het allemaal wordt. Kies dus altijd voor een vorm van spreken die je aanspreekt en bij jouw persoonlijkheid past. Want er is gelukkig veel meer mogelijk dan de traditionele presentatie plus PowerPoint.

 7 spreekvormen

Hieronder vind je 7 verschillende spreekvormen. Welke springt er voor jou het meeste uit?

  1. Een lezing
    Je kunt een speld horen vallen, de spanning stijgt en het publiek hangt aan je lippen…
    Een lezing is en blijft een prima manier om mensen kennis te laten maken met jou en je boek. Zorg ervoor dat je persoonlijk en ‘echt’ bent in je verhaal. Connectie met je publiek staat voorop. Ga niet zenden maar zie je lezing als een vorm van een bijzonder gesprek tussen jou en al die bijzondere mensen in je publiek. Deel waardevolle inzichten, ervaringen en informatie en wees daar vooral niet te zuinig mee. Maar houd het ook helder en overzichtelijk, je wilt je publiek immers niet overdonderen, maar wel nieuwsgierig maken naar meer.
  2. Een workshop
    “En dan gaan we nu samen ook echt even aan de gang!”
    Het mooie van een workshop is dat de deelnemers echt aan den lijve kunnen kennismaken met jou en met (een thema uit) je boek. Zet ze lekker aan het werk en zorg ervoor dat ze iets leren of ervaren waar ze werkelijk wat aan hebben. De kans is groot dat ze daar nog graag wat meer van willen hebben. En dat is er ook. In de vorm van jouw boek. Of je nou samen gaat koken of iets doet rond een thema als ‘leiderschap’, een (goed opgebouwde) workshop doet het eigenlijk altijd goed.
  3. Een quiz
    “Wat is een mamil? En wat een femil*?”
    Een quiz is een aansprekende en speelse manier om mensen kennis te laten maken met je boek. Vooral ook als je boek vol feitjes en weetjes zit, is het niet echt moeilijk om er een quiz omheen te maken. Een quiz zorgt direct voor veel interactie en betrokkenheid en voordat je het weet zit de sfeer er helemaal in.
    Als je er dan ook nog een mooie prijs uitlooft (in de vorm van jouw boek!) dan heb je met een quiz een hele leuke manier om je boek in het zonnetje te zetten.
    *Een mamil is een ‘man in lycra’ Een femil is een ‘feminist in lycra’, aldus Volgens Vivien Waszink, schrijver van ‘Modewoorden en klerentaal’, tijdens haar boekpresentatie-quiz.
  4. Een spel
    “Beantwoord deze vragen zonder’ ja’ of’ nee’ te zeggen!”
    Dit vraagt vaak wat meer creativiteit, maar kan enorm leuk uitpakken. Zo was ik ooit bij een boekpresentatie over een of andere gesprekstechniek. De schrijfster had er een leuk spel in de stijl van ‘geen ja, geen nee’ van gemaakt, dat we in groepjes gingen spelen. We hebben tranen met tuiten gelachen en na afloop gingen haar boeken als warme broodjes over de toonbank. 
  5. Een interview
    “Waarom heb je dit boek nu pas geschreven, als het zo belangrijk voor je is?”
    Ben je niet zo’n vlotte spreker en vind je het lastig om in je eentje in het spotlicht te gaan staan? Vraag dan iemand je te interviewen. Maak er een leuke setting van. Zo formeel of ongedwongen als je maar wilt.
    Ook hier geldt, bereid je goed voor. Weet welk verhaal je wilt vertellen, maar wees ook bereid jezelf te laten zien in al je kracht en kwetsbaarheid. Ga verder pittige vragen niet uit de weg. Dat levert nu eenmaal de meest levendige en interessante gesprekken op. 
  6. Een voorleesavond
    “Er was eens…”
    Een voorleesavond is natuurlijk een klassieker! Zeker als je ook echt iets maakt van het voorlezen. Dompel jezelf en je publiek helemaal onder in je verhaal. Wees niet bang je stem te gebruiken op verschillende manieren, fluister, brom en giechel gerust. Wij mensen luisteren heel graag naar goed vertelde verhalen. Voordat je het weet zijn ze helemaal in de ban en snakken ze naar meer in de vorm van jouw boek.  
  7. MIX en MATCH
    “Typisch iets voor jou om het zo te doen!”
    Je kunt jouw optreden natuurlijk precies zo invullen als JIJ dat wilt. Sterker nog, dat zal het alleen maar sterker maken. Want hoe meer je het doet op een manier die echt bij jou past, hoe beter het voor je werken zal. En ook hoe leuker en gemakkelijker het allemaal wordt.

Kriebelt het al een beetje en krijg je al meer idee over hoe jij spreken voor groepen zou kunnen opnemen in jouw boekpromotieplan?

Ik hoop het van harte en wens je heel veel succes bij het in de wereld zetten van jouw boek!
P.S. Welke vorm ga jij kiezen? Laat het weten onder dit blog.

Jacqueline HullemanJacqueline Hulleman is spreker en spreekcoach. Zij helpt je om met meer succes en plezier het woord te nemen. Ook als je last van spreekstress hebt of spreken in het openbaar nou niet direct je hobby is. Zij helpt je bij het temmen van je spreekstress en bij het creëren en geven van een pakkende lezing of ander optreden rondom je boek. Op haar website vind je nog veel meer spreektips & inspiratie. Je kunt er ook een gratis e-boek downloaden, met 6 van haar allerbeste kalmeer je spreekstress-tips.