Waarom ik liever geen manuscripten ontvang

Een schrijfcoach die liever geen manuscripten ontvangt? Dat is best bijzonder. Hoe zit dat dan?

Ik ontvang regelmatig manuscripten voor een beoordeling of omdat de auteur halverwege vastzit en wil weten wat er aan schort. Als ik denk dat het boekidee interessant is, dan stuur ik een offerte en ga aan de slag. Maar liever had ik de auteur eerder gesproken.

Waar gaat het mis?

Voor een manuscript bij mij terecht komt, is iemand vaak al maanden of soms al jaren bezig met het boek. En pas dan kijk ik ernaar. Vaak zie ik meteen waar het mis is gegaan, en dat is bijna altijd aan het begin van het traject. Bij de boekplan c.q. blauwdruk van hun boek. Veel beginnende schrijvers slaan deze stappen over en beginnen meteen met schrijven.

  • Wat is je doel? Denk na waarom je je boek schrijft. Wat wil jij bereiken?
  • Voor wie schrijf je? Zorg dat je de ideale lezer helemaal uitwerkt. Schrijf geen boek voor iedereen. En als je fictie schrijft, werk dan je personages eerst helemaal uit.
  • Wat ga je schrijven? Ga geen zes thema’s uitwerken, probeer niet al je kennis en ervaring in een boek te stoppen. Baken je onderwerp/verhaal af.
  • Hoe ga je jouw verhaal vertellen? Kies de vorm en insteek die bij jou, je onderwerp en je ideale lezer past. Denk na hoe je je verhaal wilt vertellen (vorm en insteek). Hoe neem je je lezer mee in je verhaal en/of boodschap? Gebruik je alleen interviews? (dat is een ander blog), cases, jouw verhaal en/of tips? Of maak je er een stappenplan van? Of hoe vertel je jouw autobiografie? En als je fictie schrijft, vanuit welk perspectief ga je schrijven? Elke keuze zorgt voor een ander boek.
  • Welke structuur kies je? Daarna is het tijd voor de structuur, je raamwerk, de hoofdstukken. Kies de structuur van de ideale lezer en niet jouw structuur. Schrijf je fictie, dan weet je nu meestal de grove verhaallijnen.

Jouw boekplan en schrijfplan

Heb je al die stappen helemaal doorlopen? Dan heb je jouw boekplan/blauwdruk. En ja, dat kost tijd, maar uiteindelijk levert het je veel meer tijd op en je schrijft een beter boek. En als je ook een schrijfplan maakt, een planning met een deadline, zodat je weet wat je wanneer gaat schrijven, dan ben je klaar voor je beste boek.

Maar ik heb al een manuscript…

Natuurlijk kun je gewoon contact met mij opnemen als je een manuscript hebt liggen of halverwege vastloopt. De beste oplossing is altijd om hulp vragen.

Ik ben nog niet zo ver…

Maar ben je nog niet zo ver? Doe je ideale lezer en jezelf dan een plezier en kom naar mijn training ‘Jouw boekplan en schrijfplan voor een kickstart van je boek’ en maak samen met mij je boekplan en schrijfplan. Behoed jezelf voor een hoop tijd en frustratie achteraf.

P.S. werk je liever een-op-een? Neem dan contact op voor schrijfcoaching. Durf hulp te vragen en blijf niet alleen worstelen. Ik ben er om jou te helpen.