NaNoWriMo Jolanda PikkaartElk jaar als November nadert, denk ik er weer aan: NaNoWriMo (National Novel Writing Month). Een boek schrijven in een maand. En ook elk jaar stel ik mijzelf de vraag: zal ik dit jaar wel meedoen? In 2010 deed ik mee en ik schreef een draak van een manuscript. Waarom? Ik had geen plan en een thriller schrijven in een maand? Ik geloof er niet in. Toch doe ik dit jaar weer mee. Waarom dan?

Wat is NaNoWriMo?

Eerst maar even een uitleg over deze challenge. NaNoWriMo staat voor ‘National Novel Writing Month’. Het is een jaarlijks online event in november. Het doel is dat deelnemers binnen 30 dagen 50.000 woorden schrijven. Je mag van te voren wel alvast nadenken over de structuur van je boek of een plot, maar je mag pas beginnen met schrijven op 1 november. Over de hele wereld doen mensen mee met NaNoWriMo en dit jaar verwachten ze 400000 deelnemers.

Een boek schrijven kost tijd

Ik ben snel, maar voor een boek neem ik de tijd. Ik start eerst met de blauwdruk/boekplan. Voor wie schrijf ik mijn boek, wat ga ik schrijven, welke vorm en insteek kies ik en wat is de structuur? Daarna ga ik pas schrijven. Met de Boekplanner en het boek Zorg dat jouw boek er wel komt, waren we echt wel een paar maanden bezig. En het merendeel van mijn klanten heeft een jaar nodig voor het boek te koop is. Trek 3 maanden af voor alles rondom het uitgeven, dan hebben we het toch over 9 maanden, geen maand. Het is ook een bevalling, een boek schrijven. Mijn klanten schrijven non-fictie en NaNoWriMo gaat vooral over fictie. De fictie-auteurs die ik ken schrijven gemiddeld een boek per jaar. Het belangrijkste nadeel is dus, dat je wel die 50000 woorden haalt, maar dat je geen enkele structuur hebt. En wat is een boek zonder structuur? Dus waarom zou je meedoen? Het doel is toch een goed boek schrijven?

Een stok achter de deur

Toch ga ik dit jaar wél mee doen. Waarom? Ik vertel je eerst de voordelen.

  • Het is een stok achter de deur
  • Er is een community en er zijn buddy’s
  • De uitdaging zorgt ervoor dat je wél elke dag gaat schrijven
  • Je ziet je vorderingen (in woorden)
  • Het zorgt voor commitment bij je boek

Daarom doe ik dit jaar weer mee. Nee, ik ga geen 50000 woorden schrijven. Ik heb mijn hele blauwdruk al klaar en ik heb ook al e.e.a. geschreven. Ik doe mee om zo weer aan mijn gewoonte te werken om elke dag te schrijven. En gewoon omdat het leuk is om samen een doel te hebben.

Buddy’s?

NaNoWriMo Jolanda PikkaartEind november wil ik dat de eerste ruwe versie van mijn boek af is. Ik ben al ver. Dus ik houd me niet aan de regels van NaNoWriMo dit keer. Maar ik wil ook een goed manuscript nu.

Is jouw doel ook elke dag schrijven aan een goed boek en kun jij inspiratie en stimulans gebruiken? Dan heb ik jou graag als mijn buddy. Zoek je me op? En nee, we gaan geen boek in een maand schrijven, maar wel elkaar stimuleren om elke dag te schrijven. Want als dat geen goede gewoonte is…

p.s. zet je jouw NaNaWriMo-naam/link hieronder bij de reacties.

 

Succes met schrijven…