Gereedschap bij het schrijven van je boekVoor het schrijven van een boek heb je, behalve je boodschap en kennis en ervaring, ook gereedschap bij nodig. De basis is natuurlijk een schrijfblok, met een pen of een computer, en een tekstverwerkingsprogramma. Welke hulpmiddelen zijn er? 

Houd het verder simpel, zorg dat de hulpmiddelen voor jou werken. Wil je feedback van een schrijfcoach, redacteur of uitgever, dan is het slim om in Word te werken. Gelukkig kun je de meeste tekstverwerkingsprogramma ook opslaan als Word. Ga niet aan de slag met opmaak en lay-out. Daar zijn anderen beter in en over het algemeen maakt het het niet overzichtelijker. Ga voor basic, gewoon de platte tekst typen. Vormgeving komt pas op het laatst en kun je beter aan een professional (vormgever, uitgever) overlaten.

 

Welke schrijfgereedschappen gebruik ik?


Scrivener

Scrivener is een Engelstalig programma dat ontworpen is voor het schrijven. Er zijn heel veel mogelijkheden, maar start met de basis. Een tip: als je je hoofdstukken op de prikbord-versie ordent, gaat je tekst meteen mee. Scrivener werkt sinds kort ook op de iPad.

Word
Ik gebruik Word om feedback te geven op boeken van anderen. Natuurlijk maak ik dagelijks een back-up en sla ik elke dag mijn bestand op met de datum ervoor.

Dropbox
Ik gebruik Dropbox om mijn boek ook op een andere plek dan mijn eigen computer op te slaan. Want laten we eerlijk zijn, al je werk kwijtraken is een nachtmerrie.

Evernote
Al mijn ideeën voor mijn boek sla ik op in Evernote. Dat kunnen afbeeldingen zijn, teksten, websites of ik spreek een boodschap in.

Forest
Mijn mobiel is erg handig, maar het is ook een grote afleider. Daarom gebruik ik Forest. Nu laat ik bomen groeien op mijn mobiel, in plaats van dat ik stiekem Facebook check.

Mindmap
Wil ik structuur in mijn boek? Dan ga ik aan de slag met een mindmapprogramma zoals Mindmeister

Moodboard
Mijn ideale lezer creëer ik in een Moodboard. Daarna gebruik ik de afbeelding op mijn u als achtergrond. Zo vergeet ik nooit voor wie ik mijn boek schrijf.

Welk gereedschap gebruik jij voor het schrijven van je boek?

Wil je meer schrijftips ontvangen? meld je aan voor mijn gratis online training Start met je boek!

Ik wil meer schrijftips!