heb jij een verhaalGastblog Judith de Bruijn

Er is iets dat ons verbindt als auteurs: wij hebben een verhaal te vertellen. Een verhaal waarvan we denken dat het zo belangrijk is, dat veel meer mensen het moeten kennen. Dus schrijven we het op, laten het in 1000-voud dupliceren en spannen ons in om 1000 lezers te vinden die ons verhaal willen lezen. Een helse klus, maar het verhaal moet verteld worden.

Je verhaal op papier

Het boek is een vorm dat ons dwingt ons verhaal toegankelijk te maken. Ik weet niet hoe het jullie vergaat of is vergaan, maar het schrijfproces was voor mij voor vooral een denkproces. Het verhaal zat wel in mijn hoofd, maar het was incompleet, het zat in de knoop en er ontbraken allerlei puzzelstukjes. Dat is schrijven: het verhaal uit je hoofd laten komen en omzetten in iets tastbaars; de woorden op het papier. Ik vond het een leerzame worsteling waar ik soms in bleef steken, de moed verloor en dan dapper de draad weer oppakte. Zo kreeg ik mijn eigen verhaal steeds helderder.

De boer op

Als het boek er eindelijk is moet je opnieuw jezelf overstijgen: je moet ermee de boer op.

Je moet er aandacht voor vragen, reacties op vragen, je moet je verhaal verkopen. Een heel spannend stuk, omdat je toch een stukje van jezelf verkoopt. En als dat lastig gaat daagt het je uit om sterk in je schoenen te blijven staan en in jezelf en je verhaal te blijven geloven.

Spreken voor grote groepen

Hooggeëerd publiek Judith de BruijnMaar dan de volgende stap: ga je er ook over vertellen in het openbaar? Ga je je boek in een spreekbeurt gieten en klauter je het podium op om jouw verhaal de wereld in te slingeren?

Dan moet je echt gaan ‘staan’ voor je verhaal. Het test voor de zoveelste keer het geloof in jezelf en wat je te brengen hebt. Je moet je eigen verlegenheid overwinnen, je nieuwe vaardigheden eigen maken en al dat werk, al die woorden persen in misschien maar 15 minuten. Dat is nog eens een bevalling.

Het is jouw verhaal

Ik vind de metafoor zo gek nog niet. Wij auteurs creëren iets, in onszelf, vanuit onze kern, het begint klein maar het wordt steeds groter en we kunnen ons niet voorstellen dat het uit ons zal kunnen komen. Het is op een gegeven moment af, maar ook nog heel kwetsbaar en dan persen we het er met geweld uit. Het komt schreeuwend ter wereld en vraagt direct om aandacht. Ondanks dat afgrijselijke geschreeuw is iedereen toch erg blij dat het er is. Je krijgt complimenten en cadeautjes en vergeet de barenspijnen al snel.

Ons verhaal is ons ei. Onze baby. We moeten het niet bij ons houden; het moet eruit, we moeten het vol trots en vertrouwen de wereld in slingeren. Of het een succes is of niet, of we er het podium mee opgaan of blogs over schrijven: gooi het eruit en ga ervoor staan. Het is jouw verhaal.

Judith de BruijnJudith de Bruijn is de auteur van het boek ‘Hooggeëerd publiek, spreken voor grote groepen’. Ze is gespecialiseerd in mondelinge communicatie en werkt al jaren met veel plezier als dagvoorzitter, trainer, sprekerscoach en webinarhost. Ze is ook onderwijskundige en met die bril op heeft ze dit handboek voor het spreken voor groot publiek geschreven.