Hoe begin je met het schrijven van je boekJe weet natuurlijk al waar jouw boek over zal gaan en waarom je de drang voelt om een boek te schrijven en voor wie. Maar hoe begin je dan met het schrijven van je boek?

Ga niet zomaar schrijven

Misschien heb je al allerlei ideeën en weet je wat je het eerst wilt vertellen, maar mijn advies is toch om te wachten. Een boek schrijven is een project. Kijk er ook zo naar. Bepaal welke stappen er zijn en start met het begin: Je voorbereiding.

Wie is jouw ideale lezer?

Je start met je boekidee, daarin benoem je het onderwerp, hoe ga je het afbakenen en je ideale lezer, voor wie je het boek gaat schrijven. Besteed daar aandacht aan. Dit is namelijk de basis voordat je echt begint.

Welk resultaat bereikt jouw lezer?

De volgende stap is het bepalen van het lezersresultaat; Wat is er resultaat voor jouw ideale lezer na het lezen van jouw boek? Wat heeft jouw ideale lezer geleerd, welk inzicht heeft hij/zij gekregen? Maak dit concreet.

Achterflaptekst… vroeg mee beginnen

Daarna schrijf je de achterflaptekst (het concept natuurlijk). Dat voelt misschien heel raar, maar op de achterflap van jouw toekomstige boek verleid je jouw doelgroep om het boek te kopen. Daarom is het zo belangrijk om hiermee te beginnen, dan ga je veel doelgerichter en gestructureerder aan de slag. Wat komt er in de achterflaptekst te staan? Onder andere de kern van je boek, je doelgroep (dat is iets anders dan je ideale lezer) en het lezersresultaat!

Vorm en insteek

Nu heb je je raamwerk. Daarna bepaal je de vorm en de insteek. Daarmee bedoel ik: Hoe ga je je verhaal vertellen? En dan bedenk je pas de inhoudsopgave.

Schrijfplan

Dit totaal is heel in het kort je boekplan. En nu? Kun je nu eindelijk lekker gaan schrijven? Nee, nog even geduld. De volgende stap is namelijk je schrijfplan. Daarin staat wat je wanneer doet. En als je heel slim bent, leg je ook al de basis van je boekpromotieplan.

Romantisch beeld van schrijvers

Oei

Oei, waar is nu dat romantische beeld van jou in je zolderkamer of je buitenkantoor met je computer of een mooi notitieblok gebleven? Wel, dat is er nog steeds. Maar als je een goed boek wilt schrijven, dan start dat met een gedegen voorbereiding. Dat scheelt je een hoop tijd, energie en geld.

De allereerste stap?

En wat is de allereerste stap, nog voor de voorbereiding? De allereerste stap neem je nu door je in te schrijven voor mijn gratis online training. Dan start je meteen met de les over je ideale lezer.

En daarna natuurlijk als de wiedeweerga door met de volgende stappen!