Titel van mijn boekHet is niet zo eenvoudig om een goede titel voor je boek te bedenken. Je wilt origineel zijn, de lading van je boek dekken en nog veel meer. De ene keer weet je meteen de juiste titel, de andere keer twijfel je tijdens het hele traject en bedenk je steeds weer een nieuwe.

Maar dan weet je hem… de enige juiste titel, hij is uniek, toch?

Of misschien niet?

Afspraken tussen uitgevers

Er is een stilzwijgende overeenkomst tussen (reguliere) uitgevers dat je een unieke titel kiest. Maar er is geen verplichting en vaak is een dubbele titel ook helemaal geen probleem. Want als jij een kookboek schrijft dat Licht! heet en iemand anders heeft een triller geschreven dat Licht! heet, dan zal er niet snel verwarring ontstaan. Gaat het om hetzelfde genre, dan kun je er beter iets langer over nadenken. Maar de vraag is ook: wat wil jij?

Hoe bescherm ik mijn boektitel?

Het is lastig om auteursrecht op jouw titel te krijgen, of hij moet wel heel bijzonder zijn. Je kunt nog denken aan het merkenrecht, maar ook dat is lastig. Harry Potter tm is een Trademerk. Of dat met jouw titel lukt, is de vraag. De titel werkt natuurlijk in combinatie met je cover, de inhoud en je achterflap. Dus jouw boek blijft uniek.

Bestaat de titel van jouw boek al?

Wil je weten of de titel van jouw boek al bestaat? Dan kun je online gaan zoeken. Kijk dan op

Het is niet verplicht om de titel hier door te geven. Dus 100% garantie heb je nog steeds niet. Kies daarom een wervende titel voor jouw boek en promoot je boek zo, dat jouw boek de beste aankoop is voor deze titel.

Wil je meer weten? Juriste Charlotte Meindersma schreef er de blog Recht op een (boek)titel over.

Wat is de titel van jouw boek?

Weet je je titel al? Laat je hem dan onder dit blog even aan mij weten?

Bekijk ook mijn video