Je ideale lezer gaat jouw boek kopen.
Je wilt een boek schrijven om zo je kennis te delen en je expertise te vergroten. Je weet welk verhaal jij kwijt wilt, maar weet je ook wat jouw ideale lezer wil weten? Als je een (zakelijk) non-fictieboek schrijft is dat een belangrijke vraag. Is het een vrouw of een man, en welke leeftijd en opleiding heeft hij? Welke dromen heeft jouw lezer, wat zijn zijn of haar angsten? Maak het zo specifiek mogelijk en gebruik deze informatie al tijdens de opzet van je boek. Voor welke lezer schrijf jij je boek?
Gebruik de taal van je lezer
Voor wie schrijf jij je boek? Voor iedereen? Dat is handig, want dan mis je natuurlijk niemand. Alleen, dan wordt het wel een heel algemeen boek. Hoe specifieker je je ideale lezer voor ogen hebt, des te beter begrijp je waarom hij je boek gaat kopen, welk probleem of welke vraag hij heeft, wat zijn taalgebruik is en welke woorden hij gebruikt. Of zij natuurlijk!
Dit is een belangrijke stap bij het starten met je boek. Pas daarna ga je verder. En hoe beter jij je ideale lezer kent, hoe groter de kans dat je je boek verkoopt, en dus indirect je product of dienst.
Profiel van je ideale lezer
Begin meteen met een profiel van je ideale lezer, waar woont hij, welke hobby’s, interesses en problemen heeft hij? En welke andere boeken leest hij? Weet je precies wie je lezer is? Maak dan een moodboard op papier of op je computer. Van je opzet tot je teksten en de achterflap, in elke stap neem je je nieuwe kennis mee. Past die afstandelijke zakelijke tekst wel bij jouw lezer? Kijkt hij liever naar grafieken dan naar foto’s? Informatie over je ideale lezer kun je ook kwijt in de Boekplanner.
Voor welke lezer schrijf jij je boek?
Wie is jouw ideale lezer? Laat het hier weten!
Wil jij ook aan de slag met je ideale lezer? Begin dan vandaag al met mijn gratis online training ‘Start met je boek’!
Dit lijkt op wat ik een paar jaar geleden ontdekte over het bepalen van je ideale-klantprofiel: als je je ideale klant visualiseert ondersteunt dat je empathische vermogens waarmee je begrijpt wie en wat je ideale klant is. Dat visualiseren kan door een willekeurige foto uit een tijdschrift te knippen (of van internet te plukken). Het maakt niet uit wie, als je de persoon op de foto maar niet kent. Zet naast de foto de profieleigenschappen en ga dan in de volgende stap kijken waarom deze persoon jouw boek nodig heeft. Dit werkt geweldig bij het focussen op je ideale-klantprofiel. Frans de Waal benoemt in zijn boek Tijd voor Empathie het fenomeen dat ons empathisch vermogen sterk verbonden is met de visuele cortex, omdat het is gebaseerd op spiegelneuronen.
We zijn het eens E-rik. Ik heb ook een moodboard gemaakt van mijn ideale klant
Dag Jolanda,
Een antwoord op jouw vraag: ‘Wie is jouw ideale lezer?’ is nog niet zo gemakkelijk. Eigenlijk gaat er een vraag aan vooraf: Waarom schrijf jij een boek?
nieuwsgierig maken
een statement maken
onsterfelijk raken
ontroeren
grenzen verleggen
om bekend te worden
om uitgenodigd te worden
om jezelf te laten zien
om geld te verdienen
om veel verkocht te worden
om een beweging op gang te helpen
om te verwerken
om de kunst te verwezenlijken
om te protesteren
om mijn liefde te tonen
om te prikkelen
om …
en als ik dat antwoord heb, kan ik naar mijn ideale lezer zoeken. Dat kan er slechts 1 of zelfs geen zijn. Bijv. ik schrijf het boek voor mijn geliefde, voor mijn dochter(s) of voor mezelf.
Groeten,
Peter
Peter,
Eens en wat een mooie rij heb je hier geplaatst. Daar halen de deelnemers van mijn online training vast ook weer insp,iratie uit.
Bedankt
Ben het niet helemaal met jou eens @Peter dat jouw ‘Waarom’-vraag vooraf gaat. Als jij je ideale klant bepaalt dan klopt jouw ‘Waarom’ als vanzelf, als het goed is. Jouw ideale klant bepaalt je ‘Waarom’. Toch…?
Wat een goede starttips! Om zuinig op te zijn.
Je ideale lezer kan een klant zijn, een vriend of jezelf toen jij nog niet wist wat jij nu in je boek gaat schrijven.