Hoe is het met de wortels van jouw boek?In onze tuin staat een walnotenboom. Jaren geleden kreeg onze zoon Sem hem voor zijn verjaardag van onze vrienden Wim en Rina. De boom was klein, net als onze zoon toen. We schepten een gat achter in de tuin en daar mocht het boompje groeien. In de twee jaar die volgden zochten de wortels een plek in de grond en verschenen er steeds weer nieuwe takken. Maar de plek was niet zo handig helaas. Dus vroegen wij advies aan een tuinman.

Zorg voor de wortels

Laat jouw boek florerenDit was geen gewone boom, maar een hart-cadeau, dus moesten we hem met zorg verplaatsen. De tuinman vertelde ons waar en hoe, want dat is zijn expertise. We groeven een groot gat bij de kovia’s (we hebben een konijn en een cavia), vulden het gat met water en drapeerden de wortels van de boom op de juiste plek. Liefdevol gaven we de boom zijn nieuwe stekje.

En hij doet het goed. En is het erg warm? Dan zorgen de donkergroene bladeren voor schaduw voor de dieren. En de basis zijn de wortels, hij kan niet zonder. Ze hebben ruimte nodig om de boom te dragen. Ze zijn ook wat eigenwijs en duwen de tegels in de ren omhoog. Want als zij de ruimte krijgen, floreert de boom.

Maar je was toch schrijfcoach?

Zeker dit gaat ook over jouw boek.

Begin met de wortels van je boek

Jouw boek is net als een boom begonnen met een zaadje. Je had een idee en dat laat je groeien. Alleen de vraag is hoe en waar en welke aandacht geef je het? Laat je het zo maar ergens vallen en zie je wel wat er van komt? Maar wat nu als dat tussen de stoeptegels is of onder een afdakje? Of vraag je advies van een expert en zorg je eerst voor de wortels en laat je je boek daarna heel krachtig worden?

Boekplan banner

 

 

De blauwdruk van je boek

De opzet van jouw boek staat voor de wortels. Weet jij waarom je een boek schrijft? Wat is jouw doel? Voor wie je een boek schrijft? Nee, niet voor iedereen!

Wie is je ideale lezer? Welke vorm en insteek kies je? En wat is de structuur van je boek? En een van de belangrijkste dingen, je eerste achterflaptekst, het raamwerk van je boek. Dit kost allemaal tijd, maar als je goed start met een boekplan (blauwdruk), scheelt dit je zoveel tijd en geld en je schrijft een beter boek en daar doe je het toch voor? Dus ga niet zo maar schrijven, maar begin met de basis. Huur een expert in en zorg goed voor de wortels, de blauwdruk van je boek!

Het stappenplan voor je boek

Wat is de oogst van jouw boek?Je kunt natuurlijk alleen aan de opzet van je boek werken. Maar met een schrijfcoach aan de slag gaan en de feedback van andere auteurs krijgen heeft echt meerwaarde. Daarom organiseer ik een paar keer per jaar de training Jouw boek- en schrijfplan voor een kick-start van je boek! . Je gaat werken aan de hele opzet van je boek en aan je schrijfplan. Daarna kun jij in een flow gaan schrijven. En met een goede basis heb je al een belangrijke stap gezet. Als bonus ontvang je de Boekplanner en het boek ‘Zorg dat jouw boek er wél komt’.

Investeer in je zelf en je boek, zodat je lezers straks in jou of je bedrijf investeren. Jouw boek is het waard. Als je zaait, zul je ook oogsten. Zie ik je tijdens de training en maken we samen hét stappenplan voor je boek?

Ik wil een stappenplan voor mijn boek…

 

p.s de boom staat er nog steeds. Hij is groter dan onze zoon. Helaas is onze vriend Wim er ondertussen niet meer. En als mijn zoon ooit op zichzelf gaat wonen, dan gaat de boom natuurlijk mee en dan laten wij hem door een tuinman verplanten. Want die boom is het waard. Nu maar hopen dat mijn zoon niet in een appartement met een balkon gaat wonen.

Hoe gaat het met jouw boek?