Boek schrijven als een huis

Je hebt een idee: je wilt je kennis en ervaring delen in een boek. Alleen… die voorbereiding! Daar zie je zo tegenop. Het liefst wil je meteen gaan schrijven. Doe het niet!

Als je een huis bouwt, dan is er eerst een ontwerp. Daarna start de aannemer met de fundering. Dit is de basis. Zonder een goed ontwerp en een fundament is er kans op verzakking en is je huis later onbewoonbaar. Dat wil je natuurlijk niet, want je steekt er een hoop tijd, energie en geld in. Dus huur je een architect en een aannemer in. Die weten waar ze over praten. Zelf bepaal je de indeling van de ruimtes en uiteindelijk richt je je huis ook zelf in.

En dan is het zo ver. Je kunt in je huis gaan wonen. Wat een genot! Je huis is veilig en het is maatwerk. Je hebt zelf bepaald welk woongenot bij jou past.

Zo werkt het ook bij het schrijven van een boek. Ga alsjeblieft niet starten met schrijven, zonder een blauwdruk. Dat is jouw ontwerp. Hiermee zorg je voor een goed fundament, zodat je daarna in een flow kunt schrijven. Dat scheelt je zoveel tijd, energie en geld. Waar bestaat je ontwerp dan uit? Je maakt eerst een compleet boekplan en daarna een schrijfplan, net zoals aannemers en architecten doen:

  1. Waarom je een boek schrijft
  2. Voor wie je een boek schrijft
  3. Wat je onderwerp is en hoe je het afbakent
  4. Wat je lezersbelofte is
  5. Welke vorm en insteek je kiest
  6. Een concept achterflaptekst
  7. Een werktitel of definitieve titel
  8. Een schrijfplan met de stappen van je boek in een tijdlijn

Hierna kun je gaan schrijven. En natuurlijk plan je schrijftijd hiervoor in. Je zult zien dat je – omdat je nu weet wat en voor wie je schrijft en de globale indeling weet – sneller een beter boek zult schrijven.

Maar dit kost mij zoveel tijd! Ja, dat klopt als je er zelf mee gaat worstelen. Daarom doe ik je een voorstel.

In 2 dagen je boekplan en je schrijfplan

Wil jij in een flow schrijven en niet meer worstelen met de blauwdruk van je boek? Kom dan naar de training Jouw boek- en schrijfplan voor een kick-start. In 2 dagen maken we samen je complete plan en daarna kun jij gaan schrijven.

 

Meld je nu aan!