3 beginnersfouten:
- Gewoon beginnen met schrijven
Veel mensen beginnen zo maar onvoorbereid met schrijven. Er zit een verhaal in hun hoofd of kennis en ervaring, dus dat zetten ze op papier. Natuurlijk, het kan, maar in de meeste gevallen betekent dat meer werk en een slechter resultaat. Start met een blauwdruk van je boek. Zorg dat je vooraf weet wat je waar gaat schrijven. Dit betekent dat je een beter boek schrijft in minder tijd. Dus je tijdsinvestering in de structuur van je boek, haal je er zeker uit. - Voor iedereen schrijven
Natuurlijk wil je dat iedereen jouw boek leest en koopt. Maar je boek voor iedereen schrijven is helaas toch geen goed idee. Je zult dan heel algemeen blijven en dan raak je de lezers minder en spreekt je boek juist minder mensen aan. Dus kies een ideale lezer. Dat is een persoon, een man of een vrouw met een bepaald uiterlijk, beroep of bedrijf, hobby’s en een gezin of juist niet. Dat is dus niet een doelgroep. Je hoeft dat niet in je boek te noemen.Werk voor jezelf je ideale lezer zo goed mogelijk uit. Maak een mindmap of een moodboard. Zet een ‘foto’ van je ideale lezer als achtergrond op je computer of hang je mindmap aan de muur.Ga in gedachten met je ideale lezer op pad. En ken je iemand die daar op lijkt? Stel die dan vragen. Wat wil hij of zij weten over jouw onderwerp? Wat is de vraag of het probleem? En hoe kun jij in jouw boek het antwoord geven of de oplossing? ‘Praat’ in je boek tegen je ideale lezer.Op je achterflap staat natuurlijk gewoon je doelgroep niet je ideale lezer. Die informatie is voor jezelf.Schrijf je fictie? Ook dan heb je een ideale lezer, maar je kunt hetzelfde traject ook met je hoofdpersonage afleggen. Dat is een mooie verdiepingsslag. - Al je kennis en ervaring delen in je boek
Als je een non-fictieboek schrijft, weet je waarschijnlijk heel veel over je onderwerp. Dus ga je zitten zwoegen om al je kennis en ervaring in je boek te stoppen. Stop! Niet doen. Schrijf dan twee boeken, of drie. Je ideale lezer wil niet alles weten over jouw onderwerp. Jij bent de expert. Neem je lezers bij de hand naar een volgend niveau. Wil je meer kwijt? Schrijf een nieuw boek. Maak ook bij een levensverhaal een keuze, welke thema’s zijn essentieel voor het verhaal?
Wil jij de 3 beginnersfouten vermijden? Meld je dan aan voor de gratis online training: Start met je boek! Dan ga je meteen met deze 3 punten aan de slag. En schaf ook de boekplanner aan met het bijbehorende boek. Dan kun je ook aan de slag met je boekplan en je schrijfplan.
Ik schrijf Fantasy verhalen. Mijn inspiratie komt uit de SF boeken die ik heb gelezen. Mijn tweede boek Het geheim van de kattentoren, viel gewoon in mijn hoofd. Ik had in het winkelcentrum diverse kleurboeken staan met dieren en zo zien staan. Ik zei de hele tijd mijn mantra op Ik houd van jou. Het spijt me. Vergeef me alsjeblieft. Dank je wel. De ruimte die ik me wenste was er en De kattentoren viel plop in mijn hoofd. Ik.wist de plot, de hoofdpersonen, hun namen, wat ze waren, wat ze deden, waar ze leven, in welk tijdsvak, maar wel met anachronismen er in. Het hele boek, plus alles wat erbij komt kijken. Het was er gewoon.
Dag Joke, dat is mooi. Ik moest meteen aan dit blog denken… https://blogzinnig.nl/jouw-boek-is-er-al/