Valkuil van je berg van kennis bij het schrijvenAls expert heb jij een berg aan kennis en ervaring. Dat is erg handig als je een boek gaat schrijven. Want dat is wat je wilt: delen met je klanten en lezers. Maar het is ook je valkuil bij het schrijven. Krijg je wel al die kennis en ervaring in 1 boek? En zijn jouw lezers daar wel aan toe?

Daar zit je dan boven op je berg te schrijven aan je boek. Je weet zoveel en kan zoveel delen… Hoeveel waarde zit er wel niet in jouw boek straks?

Wat is jouw uitgangspunt?Voor wie schrijf jij een boek? Voor je ideale lezer toch hoop ik? Dan heb ik nu een paar vragen voor jou:

  1. Krijg jij al jouw expertise in een boek?
  2. Is jouw boek dan nog prettig leesbaar?
  3. Wil jouw ideale lezer dit allemaal weten?

Waarschijnlijk heb je 3 keer ‘nee’ geantwoord. Jouw ideale lezer hoeft en wil dit helemaal niet allemaal weten. Dat hoeft ook niet want jij bent de expert. En als je al je kennis en ervaring in een boek wilt verwerken, denk dan aan een hele serie. Mijn advies is: Kom van die berg af en maak een keuze.

Ga de vallei in naar je ideale lezer

Als expert zit jij dus boven op die berg. Je overziet de hele vallei en alles is duidelijk. Jouw ideale lezer roept om hulp in de vallei. Hij heeft een probleem of vraag en wil in jouw boek de oplossing of het antwoord vinden. Kom dus van je berg af en vraag wat het probleem of de vraag is.

Langzaam de berg op

Bepaal nu jouw oplossing of antwoord voor jouw ideale lezer. De volgende stap is jouw ideale lezer bij de hand mee naar boven nemen. Nee, niet naar de top, maar bijvoorbeeld naar de eerste of tweede etappe. Naar de top is nu nog te angstig voor hem, of teveel. Je boek gaat alleen over die eerste twee etappes. Nu heb je het onderwerp van je boek dus afgebakend.

Je weet:

  1. Waarom je een boek schrijft
  2. Voor wie je een boek schrijft
  3. Hoe je je onderwerp afbakent

Wat een mooie start. In je volgende boek schrijf je waarschijnlijk voor een ideale lezer die al op etappe 2 zit en naar etappe 4 wil. De top kan ook, maar over het algemeen is dat niet nodig. Een oplossing is voldoende. Jij bent de expert.

Wil je verder met deze stap en de structuur van je boek? Doe dan mee met mijn Online Bootcamp.

Ik ben klaar voor mijn boek!