“Slik elke ochtend een levende kikker door en de rest van de dag is een eitje.” – Mark Twain
Je wilt nog een blog schrijven, een klant belt en er komt iemand op bezoek. Dat boek kan wel even wachten. Het is zo herkenbaar, alleen hoe los je het op? Een van mijn favoriete methodes is Eat that frog van Brian Tracy.
Waarom stel jij het schrijven van je boek uit?
Taken die je maar voor je uitschuift, zijn dingen waar je weinig zin in hebt, of eigenlijk projecten die je niet meer overziet.
Een boek schrijven is zo’n taak. Volgens mij is het een heel leuk traject, maar het is groot en lijkt zoveel als je geen overzicht en hulp hebt. En even een weekje doorschuiven kan ook helemaal niet zoveel kwaad, twee weken ook niet. Maar voor je het weet ben je een jaar verder en is je boek nog steeds niet af.
En soms is een boek schrijven iets waar je gewoon geen zin in hebt:
- omdat je niet meer weet hoe je verder moet
- omdat je structuur niet klopt
- omdat je moet herschrijven
- omdat je eigenlijk niet durft te publiceren
Start met die kikker
Daarom zorg ik voor een kleine taak en schrijf ik ‘s ochtends minstens 1 bladzijde. Ik eet eerst die kikker (en dat terwijl ik helemaal geen vlees eet). ;-)
Vaak heeft een taak die je uitstelt een grote positieve impact op je werk en je leven. Zie het eens voor je: Wat gaat er veranderen als je je boek hebt gepubliceerd?
“Door het lezen van dit boek kun je er niet ineens veel meer taken bij hebben. Wel leer je keuzes te maken. Steek je kostbare tijd in dingen die echt verschil kunnen maken in je leven, en zeg nee tegen de rest” is de boodschap van Brian Tracy.
Leer van de experts. Vraag aan andere auteurs waarom zij succesvol zijn. Vraag ook aan uitgevers en een schrijfcoach wat volgens hen nodig is om een bestseller te schrijven en probeer het zelf ook. Maar blijf wel dicht bij je ideale lezer en jezelf.
In dit boek lees je 21 principes waardoor je gaat stoppen met uitstellen, je zelf gaat motiveren en je handvaten krijgt om je boek de aandacht te geven die het verdient.
Ik noem er een paar en pas ze aan voor het doel om dit jaar een boek te publiceren:
- Zet je doel op papier en werk het uit.
- Bepaal je deadline en maak een plan wat je wanneer moet doen.
- Geef je belangrijkste doel de prioriteit.
- Kijk kritisch naar je schrijfplek. Hoe kun je ervoor zorgen dat deze plek bijdraagt aan je doel?
- Stel je het schrijven van je boek uit? Maak een lijst van alle stappen die je moet nemen om je doel te bereiken. Zet vandaag meteen de eerste stap.
- Maak een lijst van de vaardigheden en gereedschappen die je nodig hebt om jouw boek te schrijven, te promoten en te publiceren.
- Wat belemmert je om je doel te bereiken? Wat kun je doen om dit op te lossen? Denk aan een training, een schrijfbuddy zoeken of een schrijfcoach.
- Stel een deadline en houd je eraan.
- Ga voor commitment. Jij bent verantwoordelijk voor je resultaat.
- Zet tijdens het schrijven je mobiel en social media uit.
- Ga een dag per week helemaal offline. Zo is er weer ruimte voor nieuwe inspiratie voor je boek.
- Verdiep je in software waardoor je beter gefocust kunt werken.
- Een boek schrijven is een traject. Maak er hapklare brokken van. Schrijf een pagina per dag of bijvoorbeeld 15 minuten.
- Start nu meteen met je eerste actie.
Een boek schrijven moet je zelf doen, maar dit boek helpt je zeker om productiever te worden.
Vergeet niet: De sleutel tot succes is actie!
Het is tijd voor je boek!
Wil je stoppen met uitstellen en ook meer commitment bij het schrijven van je boek en schrijftips ontvangen? Doe dan mee met mijn Commitmentgroep.
Duidelijke recensie. En nu weet ik eindelijk waar die uitdrukking ‘start met een kikker’ vandaan komt. Mark Twain nog wel…
Het is een fijne methode, ook al eet ik geen vlees ;-)
[…] Start de ochtend met schrijven, eet die kikker […]