Tijd voor de grote schoonmaakEigenlijk ben ik weinig ziek, maar begin maart was ik ineens drie weken thuis. De eerste week lag ik vooral in bed, de tweede week begon ik weer om me heen te kijken. Nu ik weer zoveel thuis was, begonnen al die spullen in de open keuken mij te irriteren. Dus op de momenten dat ik mij beter voelde, trok ik een la leeg.

De derde week kon ik me nog niet goed concentreren, en was ik nog erg duizelig, dus bleef ik thuis. Als ik ‘s morgens naar beneden kwam, glom de gootsteen me tegenmoet en de aanrecht leek veel groter zonder al die spullen die ik nooit gebruikte. Mijn gezin begon zich wel af te vragen wat er nu met mij aan de hand was. Maar het gaf me rust en ruimte.

Flylady

En toen bleef ik thuis vanwege het coronavirus, vrijwillig. En ik zat dus weer net als vroeger aan de keukentafel te werken, in plaats van in mijn mooie kantoor. Dit keer wel met uitzicht op mijn glimmende aanrecht dankzij Flylady. Dat is een Amerikaanse schoonmaakgoeroe. Zij gebruikt een timer en routines, dus langzaamaan verandert mijn huis. Want hoewel ik nog steeds genoeg werk heb, zet ik kleine stapjes in mijn pauzes of het weekend.

Grote schoonmaak

Bij die grote schoonmaak hoort ook loslaten. De kringloopwinkel is nu dicht, maar ik bewaar het netjes om er na de crisis naartoe te kunnen brengen. En er kan ook gewoon veel weg. Het is heerlijk, er komt zoveel rust en ruimte in mijn huis én in mijn hoofd. En dan schrijf ik ook weer als een malle. Herken je dat? Eerst een grote schoonmaak en dan is er ruimte voor je boek.

Ruimte om te schrijven

Om te schrijven hebben veel mensen rust en ruimte nodig. Opruimen helpt daarbij. Niet alleen op je schrijfplek, maar ook in je agenda, zodat je meer tijd hebt voor je boek.

Ik geef je 5 tips:

  1. Maak ruimte in je agenda. Wat kun je schrappen? Kun je een uur eerder op, later naar bed of in het weekend schrijven? En als je veel op social media zit, tv kijkt of netflixt, wissel die tijd dan (deels) in voor het schrijven van je boek.
  2. Kijk naar de structuur van je boek. Is hij logisch en past hij bij je ideale lezer? Als je grote sprongen maakt in de hoofdstukindeling, hoe kun je dan meer rust creëren?
    Dit geldt ook voor je hele boek. Geef je de lezer ook rust door witruimte als dat nodig is en is er een mooie overgang van het ene hoofdstuk naar het andere?
  3. Loop je helemaal vast of wil je je manuscript gaan herschrijven? Laat je boek dan eerst even los. Kijk er na een maand weer na en lees het hardop voor. Nu kun je er meer met een afstand naar kijken. Kom je er niet uit? Vraag dan een manuscriptbeoordeling aan.
  4. De timer van Flylady kun je natuurlijk ook bij het schrijven gebruiken. 15 minuten vind ik daarvoor erg weinig. Maar ik zet een timer op 50 minuten en in die tijd mag ik dus niets anders doen. Dat zorgt voor meer focus. Met een timer breek je iets ook in kleinere stukken. Ook dit werkt goed bij het schrijven van een boek. Het is een heel groot traject. Maar vandaag een alinea schrijven of in een vrije week een hoofdstuk maakt het veel overzichtelijker.
  5. Soms is er echt een grote schoonmaak nodig en is het tijd op je boekidee los te laten of een andere insteek te kiezen.

Ben je op zoek naar de bezem die je boek weer lucht geeft? Reserveer dan een boekstrategiegesprek, dan denk ik met je mee.

 

P.S. heb je vooral motivatie nodig? Doe dan eens mee aan een gratis boekpraatje!