Hoe gaat het met jouw schrijftuinEen jaar of acht geleden was het tijd voor een andere tuin. Mijn kinderen waren nog erg jong en ik wist zeker dat er veel uit mijn eigen tuin eetbaar moest zijn. Ook wilde ik een tuin met veel kleur en een eigen schrijfplek. Tegen de schutting vond ik een mooie plek voor leibomen en bij de schuur moest de grond 1 meter diep omgespit worden om het zevenblad te verwijderen.

Nu, acht jaar later erger ik mij nog regelmatig aan mijn tuin. Ja, hij is eigenwijs en niet strak. Dat is fijn. Ik geef graag de natuur de ruimte. Mijn overkapping is bij lekker weer mijn schrijfplek, dan geniet ik echt van mijn buitenkantoor.Van het zevenblad maak ik in het voorjaar pesto, maar ik kan er de hele buurt nu mee voeden. De leibomen hebben veel schaduw, dus fruit is er bijna niet. En in het voorjaar is er wat kleur, maar verder is het vooral groen.  Natuurlijk pas ik het elk jaar een beetje aan. Als ik elk seizoen iets kleurigs plant, wordt het steeds beter. Maar ‘even’ de bomen verplanten… Of dat nou een succes is?

Duidelijk is dat ik geen goed uitgewerkt plan had, helaas.

Welke fouten heb ik gemaakt?

 1. Ik had geen goed uitgewerkt plan
 2. Mijn tuin past niet genoeg bij mijn doel en mijn wensen
 3. Er moet zoveel anders, dat ik de moed verlies
 4. Ik heb dingen half gedaan (zevenblad) en nu is het dubbel werk.

De beste oplossing is voor een groot deel opnieuw starten of stap voor stap weer alles aanpassen. Ik had het beter meteen goed kunnen doen.

Wat heeft dit met mijn boekplan te maken?
Een tuin inrichten, dat is toch iets heel anders dan een boek schrijven? Nee. Helemaal niet. Want ook dan heb je een goed plan nodig. Als je zomaar, of half start:

 • haal je je deadline niet
 • is het schrijven van je boek veel meer werk
 • schrijf je niet voor je ideale lezer
 • schrijf je een minder goed boek
 • moet je achteraf heel veel aanpassen
 • verkoop je minder boeken

Dus wil jij je schrijftuin goed op orde hebben? Begin dan meteen met een goed boekplan.

Welke stappen zijn er dan?

 1. Bepaal waarom je een boek wil schrijven en bepaal je doel
 2. Bepaal je onderwerp en baken het af
 3. Bepaal je ideale lezer en het lezersresultaat
 4. Schrijf je achterflaptekst
 5. Maak je inhoudsopgave en zet de structuur van je boek op. (blauwdruk)

Dat is een hoop werk en dan heb je nog geen letter geschreven… ja, dat klopt. Maar ik help je daar mee tijdens mijn Online bootcamp: Het complete plan voor je je boek gaat schrijven.

Tijd voor mijn boekplan

Schrijftuin zevenbladP.s Laat me weten als je zevenbladpesto wil maken ;-)