Ga eens lanterfanten

Gastblog Maarten Smit

Lanterfanten: ontdek dat ene writers block niet bestaatWat heeft lanterfanten met schrijven te maken? Daarvoor zul je de volgens van Dale verouderde negatieve betekenis van het woord, met zijn vele negatieve synoniemen, even moeten vergeten. Lanterfanten krijgt vandaag de dag steeds meer de betekenis van veredeld onthaasten, bewust niets doen. Daarmee schuiven we, ondanks onze calvinistische achtergrond, op naar het Italiaanse La dolce far niente, la dolce vita en het Engelse lounging around.

Het belang van niksen

In onze drukke maatschappij met heel veel stress gaan we gelukkig steeds meer het belang zien van het niksen. Te veel en voortdurende stress is ongezond. Bewust niets doen, lanterfanten, geeft het lichaam en vooral het brein de broodnodige rust. Daar zit alleen nog een oordeel op. Alles moet functioneel zijn en een hoog tempo hebben. De kokende waterkraan is in opmars, want je zou toch eens moeten wachten tot de ketel water kookt en ondertussen zomaar moeten nadenken over je leven!

Wat wij al snel ‘vervelen’ noemen en dat mag dus niet, heeft belangrijke, gezonde bijwerkingen. Ons hart hoeft minder te pompen, de bloeddruk daalt, de afgifte van het gelukshormoon neemt toe en het gedeelte van ons brein dat zich bezighoudt met denken en oordelen valt stil.

Ben jij een writers block?

Met name door dat laatste borrelen zomaar liefdevolle gevoelens en de meest creatieve ideeën omhoog, zonder dat ze meteen door ons denken worden neergesabeld. Dus als je zegt dat je een writers block hebt, dan lanterfanter je gewoon te weinig. Dan is je brein voortdurend bezig en is er geen ruimte in je hoofd om te kunnen schrijven. Je bent zelf je writers block vol negatieve overtuigingen.

Panda lanterfanten Maarten Smit

Waarom stel jij het schrijven uit?

Maar, en daar gaat het misschien nog wel meer om, je gebruikt de algemeen aanvaarde excuses om maar niet te hoeven schrijven. Je stelt het lekker uit en je krijgt er van de omgeving nog begrip voor ook. Druk zijn is het meest gelegitimeerde excuus om niet toe te komen aan wat werkelijk belangrijk is voor jou: schrijven.

Of is het niet belangrijk genoeg voor je en wil je eigenlijk alleen maar in de boekhandel liggen maar helemaal niet het schrijfproces in? Of ben je misschien, ergens in een donker hoekje van je hart, bang dat het een succes zou kunnen worden?

Geen inspiratie?

Nog  een bekende dooddoener waar ik graag mee wil afrekenen is; Ik heb niet geschreven vandaag, want ik kreeg geen inspiratie. Ook dit is wat ik noem een externe uitvlucht. De inspiratie zit al in jou. Volop aanwezig. Je hoeft het alleen maar aan te boren. Gun je brein rust, wees lief voor jezelf, lanterfant er op los en de inspiratie borrelt omhoog, zonder oordeel.

Als je weet wat er onder jouw uitstelgedrag zit en als je ervaart wat lanterfanten voor je doet, dan kom je in een gezonde prettige schrijfstand. Wat ik hier even buiten beschouwing laat is de structuur van het schrijven en hoe je dan daadwerkelijk een boek uitgeeft. Daar hebben we dé kleurrijke schrijfcoach immers voor!

Ga zitten en schrijf. Ga wandelen en spreek je verhaal in. Lukt het niet? Ga dan in de lanterfanterstand voor minimaal 5 minuten. Daarna borrelen de zinnen als vanzelf omhoog.

Of ga eens naar een schrijfinspiratiedag.

Maarten Smit is trainer, coach, hulpverlener en schrijver. In zijn werk met getraumatiseerde gezinnen ontdekte hij dat uitstelgedrag volksziekte nummer 1 dreigt te worden. Een sluipende epidemie. We stellen uit wat belangrijk is, we stellen het uit om hulp te zoeken of te vragen, we gebruiken ons te drukke bestaan als excuus waarmee we ons leven uitstellen. Zijn missie is het dan ook om in zijn dagelijkse werk als ondernemer mensen te helpen met het ontdekken wat er achter en onder dat uitstelgedrag zit. Zodat je gezonder, creatiever, productiever en uiteindelijk gelukkiger wordt.