kleurrijk, speels, authentiek en verbindingAls jong meisje schreef ik gedichten die ik nu verborgen heb in een geheime kelder in een ver land. Als puber besloot ik na het lezen van ‘Het dagboek van Anne Frank’, dat ik schrijfster en journaliste wilde worden. Later verschenen mijn eerste verhalen in verhalenbundels. Het is zo’n geweldig gevoel als een van jouw verhalen verschijnt in een boek of een tijdschrift. Tot ik op mijn werk kwam, afdeling personeelszaken bij een grote bank en een van de commerciële jongens mij in de kantine fnuikend aankeek: “Goh, ik zag dat je verhaaltjes schrijft…”
Ik zweeg.

Ik kan helemaal niet schrijven
Die roman die kwam er maar niet, maar ik schreef wel het non-fictieboek: ‘Met je smartphone het bos in’. Mijn naam op de cover en de achterflap, mijn boek in een inspiratiebox die langs scholen gaat en altijd een stapeltje boeken op een plank als ik bij een bezoekerscentrum kom als ik ga wandelen. Stiekem schuif ik dat stapeltje altijd weer iets naar voren. Mijn boek inspireert ouders en leerkrachten om kinderen vaker de natuur in te laten gaan. Ik ben trots.
Tot die ene e-mail. Ook nog van iemand met een goede opleiding en verstand van informatieve boeken.
“Jouw boek viel mij erg tegen, ik had veel meer verwacht. Het zijn vooral korte teksten om mensen te inspireren en veel foto’s van kinderen met apparaten in de natuur. Het is geen leesboek.”
Die nacht bestudeerde ik elk hoekje van mijn plafond. Wat had ik fout gedaan? Ik kon helemaal niet schrijven…

Leven maakt je kwetsbaar
Elke stap die je zet en iedere keer dat je jezelf echt laat zien, ben je kwetsbaar. Zeker als je je hoofd daarbij boven het maaiveld uitsteekt. Ik ben kwetsbaar nu, want zo’n blog als dit heb ik nog nooit geschreven. Maar ik wil mij laten zien. Kleurrijk, authentiek, verbinding en speelsheid. Dat zijn mijn woorden. Ik wil dat jij weet dat ik ook vaak genoeg twijfel. Dat ik ook weleens denk dat ik niet kan schrijven, dat niemand op mijn boek zit te wachten of op mijn hulp als schrijfcoach. En dat ik op zulke momenten, net als jij, vergeet dat ik zoveel mooie recensies over mijn boek heb ontvangen en dat ik dagelijks klanten help bij het schrijven en promoten van hun boek.

Heb vertrouwen
Mijn advies is: heb vertrouwen. Volg je eigen pad. Inderdaad, er zijn al heel veel boeken geschreven over jouw onderwerp. Ja, het klopt dat een boek schrijven een heel project is. Maar als je het in hapbare blokken opdeelt, dan gaat het je lukken. En ik geloof in jou en help je daar graag bij.

Een boek schrijven?
Ik geef het toe, de afgelopen twee maanden heb ik bijna niet aan mijn boek geschreven. Wel heb ik op verzoek een online programma gemaakt voor de voorbereiding van je boek. Zodat, als jij het liefst zelf aan de slag gaat met je boek, je wel een heel goede basis hebt, zodat je een heel goed boek schrijft en sneller dan wanneer je zo maar zou beginnen. Mijn online bootcamp ‘Schrijf de basis van je boek!’ gaat jou helpen om die basis neer te zetten en jouw boek dit jaar te publiceren. Wacht niet te lang en meld je aan.

Als je begeleiding krijgt van een schrijfcoach ben je dan minder kwetsbaar? Nee, want dat zit in jezelf. En ja, je krijgt meer zelfvertrouwen als je jouw naam op de cover ziet staan en de media belt omdat ze jou als de expert zien.

Ik start met de basis!

Hoe ga jij om met feedback op jouw boek? Reageer onder aan deze blog.

Veel succes met schrijven!

Jolanda Pikkaart

Jolanda Pikkaart
<