Dé uitgeversdag: Hoe vind ik een uitgever voor mijn boek?

Hét unieke moment om meer te leren over het publiceren van je boek en om in contact te komen met een uitgever.

Een hele dag over het publiceren van je boek!

Uitgeversdag: Hoe vind ik een uitgever?
Uitgeversdag: Hoe vind ik een uitgever?

Voor wie is deze dag?

 • Je schrijft een management- of businessboek.
 • Je schrijft persoonlijke non-fictie: een levensverhaal of een familieroman.
 • Je schrijft fictie: een kinderboek, thriller of roman.
 • Je manuscript is (voor een deel) klaar.
 • Je bent op zoek naar een uitgever.
 • Je weet niet hoe je je boek op de juiste manier onder de aandacht brengt van een uitgever.
 • Je twijfelt tussen een reguliere of een selfpublishing uitgever.
 • Je bent op zoek naar tips over het uitgeefvak
Jolanda Pikkaart uitgeversdag
Uitgeversdag Marelle Boersma

Goed nieuws!

Wij gaan je helpen op 16 oktober 2018!

Tijdens de uitgeversdag van afgelopen jaar hebben zeker zeven auteurs contact gelegd met een aanwezige uitgever, waaruit de publicatie van hun boek is voortgekomen. En de anderen zijn aan de slag gegaan met de tips. Echt een prachtig resultaat!

Na deze uitgeversdag

 • Weet je het verschil tussen traditionele en selfpublishing uitgevers.
 • Weet je hoe je een uitgever kunt vinden.
 • Weet je de stappen voor je bookproposal.
 • Heb je een goede boekpitch.
 • Weet je waar boekhandelaren op letten bij de inkoop.
 • Heb jij nieuwe contacten met schrijvers, schrijfcoaches, uitgevers en andere experts.
 • Weet je de do's en don'ts voor het opsturen van je manuscript.
 • Snap je het belang van een goede synopsis.
 • Weet je het belang van de begeleidende brief of een bookproposal.

Klaar om te starten?

Ik ben erbij!

Het is tijd voor een uitgever...!

Wat krijg je?

 • Diverse workshops van Marelle Boersma en Jolanda Pikkaart
 • Een workshop bookproposal schrijven (nodig voor elk genre)
 • Een workshop schrijf je boekpitch
 • Een workshop: Welke uitgever past bij mijn verhaal?
 • Informatie over de verschillende soorten uitgeverijen
 • Do’s en don’ts voor het opsturen van je manuscript
 • Je krijgt antwoord op de vraag: wat is een synopsis?
 • Je leert het belang van de begeleidende brief of een bookproposal

Maar dit is pas echt uniek aan deze uitgeversdag:

 • Er zijn diverse experts uit de uitgeverijwereld aanwezig
 • Je komt dus direct in contact met o.a. acquirerende redacteuren én uitgevers.
 • Je kunt al je vragen over uitgeven stellen aan de uitgeefexperts
 • Tijdens de afsluitende netwerkborrel kun je jouw boek pitchen bij de aanwezige uitgevers

Welke uitgeefexperts komen naar de uitgeversdag?

Er is een diverse groep aanwezig die diverse kanten van de uitgeverijwereld belicht.
Ook de workshops gaan jou helpen om de juiste keuzes te maken om jouw boek op een zo goed mogelijke manier in de markt te zetten.

Veel van de informatie op de uitgeversdag is universeel en dus toepasbaar voor elk genre, dus voor zowel fictie, levensverhalen als managementboeken.

Geerhard Bolte Geerhard Bolte, Uitgeverij Haystack

Geerhard werkte jarenlang als financieel-economisch journalist voor tijdschriften en schreef boeken. In 2003 richtte hij Uitgeverij Haystack op en bouwde hij aan een fonds met managementboeken die hij zelf ook zou willen lezen. Geerhard begeleidt graag (beginnende) auteurs en zet als eindredacteur regelmatig het mes in een manuscript.

Zijn tip: Een kansrijk boek begint met een originele invalshoek. Titel en flaptekst, structuur en stijl kun je vervolgens afleiden van de invalshoek. Klin dus niet meteen in de pen, maar begin met een goed idee en een doortimmerd plan.

Esther van der Ham Esther van der Ham, Uitgeverij de Droomvallei

Een uitgeverij die fijne boeken uitgeeft, ook over ingewikkelde onderwerpen.
Van voorleesboeken over pesten tot dóórleesboeken over verslaving. En van tienerboeken over verlies tot creatieve boeken om zelf ontspannen te tekenen of te schilderen. Zeker ook boeken voor volwassenen, van roman tot autobiografisch. Een boek moet raken is haar uitgangspunt.

Samen met Esther heb ik de Boekplanner - 52 weken focus op je boek en het boek' en het boek 'Zorg dat jouw boek er wél komt - tips en trucs van experts' geschreven.

De autobiografische roman ‘Kruimels zijn ook brood‘ van Marelle Boersma is ook uitgegeven door De Droomvallei.

En in de verhalenbundel Paal 15 vind je ook verhalen van Marelle en mij.

Haar tip: Zorg dat als je je manuscript opstuurt naar de uitgever, dit er netjes en verzorgd uitziet. Haal de taalfouten eruit, zorg voor goed lopende zinnen in correct Nederlands. Maak het de uitgever zo makkelijk mogelijk.

Sanne Visch Sanne Visch, Boekschrijven.nl/BoekenGilde

Sanne houdt zich actief bezig met de kennisdeling rondom het schrijven en uitgeven van boeken. Ze is intermediair tussen auteurs en aanbieders in de markt, ze geeft webinars over uiteenlopende onderwerpen, zoals het afronden van het manuscript tot het vermarkten van het boek. Daarnaast redigeert ze manuscripten en ondersteunt meerdere auteurs bij de boekpromotie.
Meer informatie op Boekschrijven.nl

Haar tip: Stel jezelf, bij alles wat je op de omslag van je boek plaatst, de vraag: draagt dit bij aan de verkoopbaarheid van mijn boek? Zo niet, laat het dan weg.

Ester Kraaijenbrink Ester Kraaijenbrink, BestelMijnBoek

Esther Kraaijenbrink is oprichter van Bestel mijn boek. Zij werken met printing-on-demand, waardoor iedereen een boek kan publiceren. Ze verzorgen het hele traject, van ontwerp tot verzending naar jouw klant.

Wat hen speciaal maakt, is dat iedere auteur gratis begeleiding krijgt en eerlijk advies. Daardoor blijft uitgeven in eigen beheer betaalbaar, en vooral ook léuk. Ze noemen dat “zorgeloos publiceren”.

Haar tip:  Geef nooit op. Je kunt ook door een uitgeverij 'ontdekt' worden nádat je een boek in eigen beheer hebt uitgeven. De kans daarop is ongeveer 0,5 tot 1%. Dat lijkt weinig, maar dat is dus ongeveer gelijk aan de 'slush pile'. Om die reden is het ook belangrijk dat je – indien je kiest voor eigen beheer – wel de rechten op je eigen werk behoudt.

Ilse karman Ilse karman, Uitgeverij De Crime Compagnie

Ilse is eigenaar en uitgever van De Crime Compagnie, een uitgeverij die zich heeft gespecialiseerd in thrillers. Haar focus ligt onder andere op de nieuwe media en e-books.

Ilse is al een aantal jaren de uitgeefster van de thrillers van Marelle Boersma. Het is mede door haar inzet dat van de thriller Vals Alarm al meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht

Antoinette Kalkman Antoinette Kalkman, ThrillerAcademie

Antoinette Kalkman is een ondernemende marketeer, schrijver en columnist. Ze is mede-oprichter van de ThrillerAcademie, een schrijfopleiding die schrijvers opleidt in alle facetten van het auteurschap. Antoinette houdt zich binnen de academie hoofdzakelijk bezig met manuscriptbeoordeling, maar ook met boekmarketing en personal branding voor auteurs.

Waar en wanneer?

Dinsdag 16 oktober 2018
inloop 9:30
Start 10:00 – Eind 17:00

Wageningen Internationaal Congres Center
Lawickse Allee 9, 6701 AN Wageningen

Wat kost het?

€ 179 (excl. btw)
Inclusief diverse workshops
Inclusief de hele dag koffie/thee
Inclusief een uitgebreide lunch
Inclusief contact met de uitgevers
Inclusief een netwerkborrel

Tijdens deze middag leer je niet alleen hoe je jouw manuscript onder de aandacht kunt brengen van een uitgever, je krijgt daadwerkelijk contact met diverse experts uit de uitgeverijwereld. Wie weet ga je wel naar huis met een afspraak met een van de aanwezige uitgevers?!

In 2017 zijn zeker zeven auteurs dankzij onder uitgeversdag gedebuteerd. Echt een prachtig resultaat.

Veel van de informatie op de uitgeversdag is universeel en dus toepasbaar voor elk genre, dus voor zowel fictie, levensverhalen als managementboeken.

Wie organiseren de uitgeversdag?

Marelle Boersma

Marelle Boersma:

Ik ben thrillerauteur. Er zijn inmiddels al ruim tien thrillers verschenen die diverse prijzen hebben gewonnen, waaronder de bestsellers Nobody,  Ik volg je en Vals Alarm waarvan ruim 100.000 exemplaren zijn verkocht. Op dit moment schrijf ik aan een serie Ik-vertrek thrillers, waarvan Chateau de Provence in het voorjaar van 2018 verschenen is. De tweede is in de maak en speelt op Sicilie

Als schrijfdocent streef ik er altijd naar om het beste in je naar boven te halen. Diverse cursisten zijn daardoor inmiddels gedebuteerd: met thrillers, romans, kinderboeken en autobiografische romans maar ook met expertboeken. Ik geef diverse schrijftrainingen; mijn schrijfweekenden in Nederland én de verschillende schrijfweken in de Algarve zijn erg populair vanwege de combinatie van het aanleren van de schrijftechniek  met de toepassing hiervan op jouw eigen verhaal. Mijn schrijfonderwijs is officieel geregistreerd bij het crkbo. In 2018 heb ik samen met Antoinette Kalkman de ThrillerAcademie  opgericht.

Jolanda Pikkaart dé kleurrijke schrijfcoach boek schrijven, boekpromotie en mindset

Jolanda Pikkaart:

Ik ben dé kleurrijke schrijfcoach en auteur van 3 boeken, waarvan 2 voor schrijvers. Ik help ondernemers bij het schrijven en promoten van een boek, zodat je boek en je business elkaar versterken. Als kleurrijke schrijfcoach neem ik je bij de hand en help je bij alle hobbels. Of het nu gaat over je teksten, je mindset, de publicatie of je boekpromotie. Ik combineer schrijven, mindset en boekpromotie, zodat je boek en je business elkaar versterken.

Mijn klanten schrijven vooral non-fictieboeken of levensverhalen, maar ook fictie. Er zijn al verschillende boeken gepubliceerd. Zowel managementboeken als levensverhalen. Ik begeleid ook de stap naar een uitgever of uitgeven in eigen beheer. Daarnaast help ik mijn klanten met boekmarketing. Van boekidee tot de boekpresentatie, ik zorg ervoor dat je je deadline haalt.

Het is tijd voor je boek!

Ik ben erbij!

Dit zeggen anderen over de uitgeversdag:

Wat een boost heeft deze dag mij gegeven. Met een opsomming van vragen in mijn hoofd ging ik naar de uitgeversdag.

Als debutant stapte ik binnen en kreeg ik een vriendelijk onthaal van Jolanda Pikkaart en Marelle Boersma.


De rest van de dag was als het uitpakken van een cadeau. Tot het eind verrassend. Pitchen met uitgevers was een leerzame ervaring die mijn volgende stap: ‘Hoe vind ik een uitgever’, vergemakkelijkt heeft.  Om half zes zat in de auto met drie visitekaartjes en een triomfantelijk gevoel.  Wees voorbereid, mijn boek ‘Onzichtbaar.’ gaat komen.


Bedank voor deze mooie  en enerverende dag."

Jolanda den Heijer
Jolanda den Heijer Auteur 'Onzichtbaar'

"

Ik vond de uitgeversdag inspirerend, tjokvol nuttige informatie voor auteurs en het heeft me een goed gesprek opgeleverd met een uitgever die me gevraagd heeft een synopsis in te sturen. Super leuk!"

Edwin Bierling
Edwin Bierling Auteur 'Het corps'

"Het was een fantastische dag.

Ik heb veel geleerd onder andere over de verschillende soorten uitgeverijen, hoe maak je een bookproposal en hoe werk je aan promotie. Aan de acht experts die aanwezig waren, kon ik al mijn prangende vragen stellen.

Ik weet nu veel beter hoe ik mijn boek wil uitgeven en welke uitgeverij er bij mij en mijn boek past."

Sandra Lakebrink
Sandra Lakebrink Auteur 'Briard, een maatje voor het leven!'

"De uitgeversdag van Marelle Boersma en Jolanda Pikkaart op 14 november was voor mij als beginnend auteur bijzonder boeiend en leerzaam.

De dag vloog voorbij, ik heb essentiële dingen geleerd om met succes een boek te kunnen uitgeven, en ik heb afspraken kunnen maken met diverse uitgevers. Een superdag!"

Maarten van Andel
Maarten van Andel Auteur 'An Inconvenient Sequel'

"Ik heb zo veel geleerd en nieuwe inzichten gekregen met het boekproposal, de achterflap en de boekpitch.

Ik heb genoten van de unieke kans om echt contact te leggen met verschillende uitgevers. Dit heeft geresulteerd in een afspraak.

Dank Marelle Boersma en Jolanda Pikkaart voor het organiseren van deze inspirerende uitgeversdag."

Marijke Witman
Marijke Witman auteur van het boek 'Opa en Sophie'

"Bij mijn aanmelding voor de Uitgeversdag twijfelde ik of deze niet te vroeg kwam. Ik sta nog aan het begin en ben nog volop bezig met het uitwerken van mijn ideeën. Over promotie en uitgevers had ik nog nauwelijks nagedacht. Nu weet ik dat het moment niks uitmaakt. Ik heb nuttige informatie gekregen uit de workshops van Jolanda en Marelle en contact gelegd met andere auteurs, experts en uitgevers. Ik kijk met veel plezier terug op een geslaagde uitgeversdag."

Rinske Oenema
Rinske Oenema Auteur

"Een boek uitgeven is een vak apart en de uitgeversdag helpt je om jouw doel te bereiken."

Petra Broekhart
Petra Broekhart
Ik ben erbij!

 

16 oktober Uitgeversdag = €179 excl. btw

Meld je snel aan, vorig jaar was de dag zo volgeboekt.

 • Q.Ik ben nog maar net begonnen met schrijven. Heeft deelname aan de uitgeversdag dan wel zin?

  A.Ook als je nog maar net bent begonnen met schrijven, is dit een zinvolle dag. Je krijgt veel informatie over boekmarketing en het uitgeefproces. Alle beginnende schrijvers hebben hierover veel vragen. Dit is dé mogelijkheid om ze te stellen.

 • Q.Geeft de deelname aan de uitgeversdag een garantie dat mijn boek uitgegeven wordt?

  A.Nee. Je krijgt wél de mogelijkheid om je boek te pitchen bij de diverse aanwezige uitgevers. Dat is al een grote stap dichterbij een uitgeverij. Daarnaast krijg je heel veel tips.

 • Q.Waarom is er ook een marketingadviseur aanwezig? Een uitgever zorgt toch voor de marketing van een boek?

  A.Tegenwoordig zijn zowel de uitgever als de auteur zelf met boekmarketing bezig. Als jij een goed marketingplan klaar hebt en samen met je manuscript aan een uitgever voorlegt, is dat voor een uitgever een bewijs dat jij óók je uiterste best zal doen om jouw boek onder de aandacht te brengen van lezers. Daarnaast, jij bent de auteur!

 • Q.Maakt het uit welk genre ik schrijf?

  A.Nee, het is voor zowel fictie als non-fictie. En er zijn uitgevers aanwezig die zich in diverse genres hebben gespecialiseerd.

 • Q.Kan ik de experts ook persoonlijk spreken?

  A.Tijdens de netwerkborrel aan het eind van de middag, is er ruim gelegenheid om de verschillende experts te spreken.

 • Q.Kan ik mijn manuscript meenemen, voor een eventuele uitgever?

  A.Nee, dat is niet de bedoeling. Je kunt wél je verhaal pitchen en al je vragen stellen. Geeft een uitgever aan dat hij/zij geïnteresseerd is, dan kun je dat later altijd opsturen op de manier die zij aangeven.

 

Marelle Boersma & Jolanda Pikkaart